NRK Meny
Normal

DJ Final skal forsvare NM-tittel

Fredag 3. august er det norgesmesterskap i platesnurring for landets beste DJer. Magnus Høiberg fra Halden går for sin andre NM-tittel.

Magnus Høiberg
Foto: Ole Walter Jacobsen

19 år gamle Magnus Høiberg fra Halden eller DJ Final, som han kaller seg, er platesnurrer og musikkprodusent.

Fredag skal den unge gutten fra Halden forsvare sin NM-tittel i platesnurring i Oslo, eller turntablism som det heter på fagspråket.

Magnus har drevet med musikk og produksjon i fem år, og har gått på Risum videregående skole i Halden.

Der var han eneste musikkelev i Norge med platespiller som hovedinstrument.

Turntableism

Han har gjentatte ganger vist seg fram som et oppfinnsomt talent innen hiphop-avarten turntablism.

Platesnurring/turntablism er en videreføring av såkalt DJ-spilling. En vanlig DJ spiller av vinylplatene, men en turntablist tar lydene som er på platene og lager ny musikk.

DJ-final på besøk i ettermiddagssendinga i Nrk Østfold

Magnus Høiberg fra Halden skal fredag forsvare sin NM-tittel i platesnurring. Torsdag var han på besøk i ettermiddagssendinga i NRK Østfold.

Foto: Stein Roger Berg / NRK

DJ-final på besøk i studio

Øvd masse

På samme måte som andre musikere, har Magnus øvd mange timer før mesterskapet.

- De siste to månedene har jeg stått foran platespillerne mange timer hver eneste dag, forteller Magnus Høiberg.

Artistene har satt opp et sett på seks minutter, hvor man skal vise alt det man kan. Juryen ser etter originalitet, teknikk, musikalitet og hva publikum syns.

Drømmer om VM-tittel

Finalistene som får 1. og 2. plass i NM får reise til VM for DJs i London 6. og 7. oktober. Magnus Høiberg har tidligere representert Norge i VM i 2005 og 2006.

- De som er i VM er så utrolig rutinerte. Jeg har bare vunnet NM en gang. Det er ennå et stykke fram, men det er en VM tittel jeg går for etter hvert, sier Høiberg.

Årets NM er det største på mange år, med hele 7 deltagere i finalen. Magnus deltar for tredje gang og skal forsvare førsteplassen.

- Det går nok ikke an å leve av å scratche i Norge, men jeg tror hvis jeg kombinerer det å produsere musikk, være DJ og scratche så kan jeg få nok til å leve av musikken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Truet med pistol mot hodet

    Politiet fikk melding sent torsdag kveld om at en kvinne var skallet ned av en mann i en bolig i Fredrikstad. Mannen truet henne også ved å holde en pistol mot hodet hennes. Klokka fem ble mannen pågrepet utenfor en bolig på Rolvsøy. Pistolen viste seg å være gassdrevet og ikke funksjonell, melder politiet.

  • Tatt på avfallsanlegg

    To menn ble pågrepet etter at de stjal gjenstander fra Rokke avfallsanlegg i Halden. De to blir også siktet for oppbevaring og bruk av narkotika, melder politiet.