– La kildesortering bli din julegave til miljøet

Gavepapiret som brukes i jula er nok til å gå en og en halv gang rundt ekvator. Både papiret og emballasjen til julegavene våre skaper hodebry for gjenvinningsbedrifter.

Gavepapir julepapir

Nordmenn bruker 60 millioner meter gavepapir hver jul. Det blir mye avfall.

Foto: Scanpix

– Papiret inneholder lite fiber og mye fyllstoffer, så det egner seg ikke veldig godt til gjenvinning, forteller Øyvind Furulund, som er markedssjef i Norsk Gjenvinning Downstream.

Hvert år pakker vi inn gaver med julepapir kledd med nisser, snø og juletrær. Ofte er det matt papir som brukes til å pakke inn de mange tusen gavene.

Framtiden i våre hender anslår at nordmenn bruker 60 millioner meter gavepapir hver jul. Det tilsvarer gavepapir som går halvannen gang rundt jordkloden.

– Det er mye papir, og jeg tenker det er et godt argument for gjenbruk, sier Håkon Lindahl, fagsjef i miljøavdelingen i Fremtiden i våre hender.

 Håkon Lindahl Rådgiver

Håkon Lindahl i Fremtiden i våre hender sier man skal kunne kose seg i julen, men legger til at det er fint om folk tenker på hva slags julepapir de bruker.

Foto: Framtiden i våre hender

Samtidig anslår Grønt Punkt Norge at 60.000 tonn emballasje finner veien inn i norske hjem denne julen.

– La kildesortering av emballasje bli din julegave til miljøet i år, oppfordrer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

– Også gavepapir kan gjenvinnes

Men det finnes alternativer til det vanlige julepapiret. Lindahl trekker frem to alternativer.

– Det finnes gråpapir, og det kan jo gå i papiravfallet. I tillegg vil jeg anbefale at folk bruker miljøpapir som selges i noen butikker. Dette er ikke glanset, og kan gå i papiravfallet. Da er det viktig å ta av teipen. Det er også mange som tar vare på papiret og bruker det igjen, sier han

Direktør i gjenvinningsbedriften Frevar i Fredrikstad, Fredrik Hellstrøm forteller at også vanlig julepapir kan resirkuleres, om enn på en litt annen måte enn vanlig papir.

– Hvis det ikke er egnet direkte til gjenvinning, så kan det energigjenvinnes, slik at det kan bli fjernvarme eller brukes i industrien, forteller han.

Julepapir skal ikke brennes eller resirkuleres.

Julepapiret skal ikke brennes i ovnen, og det skal heller ikke i papirdunken. Mange kommuner velger å gi ut poser til julepapiret.

Foto: Colourbox / montasje

Spesielle regler for noen kommuner

Det er derimot ikke alle kommuner som vil ha julepapiret i restavfallet. Dette er forskjellig fra kommune til kommune.

– Renovasjon er et kommunalt ansvar og vi ser at det kan være forskjellig informasjon i de forskjellige kommunene, sier Furulund i Norsk Gjenvinning.

Lindahl i Fremtiden i våre hender håper folk kan være litt bevisste på hvor mye papir vi egentlig bruker i jula.

– Det er et overforbruk, og alt overforbruk er et problem. Så det er fint om folk kan gjøre det de kan for å minske dette.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 23.05

  • TV2: Etterforsker Bitcoinspor

    TV2 melder i kveld at politiet har fått tips om at den drepte 24-åringen hadde vekslet til seg et større pengebeløp fra bitcoins før han ble drept. Politiet bekrefter overfor TV2 at de har fått et slikt tips, men at de ikke kan si noe om etterforskningen nå.