Dette er forbudt

– Det er av hensyn til både mennesker og hunden selv, sier administrerende direktør i hundeeiernes interesseorganisasjon, NKK. Å binde fast og forlate hunden sin utenfor en butikk er rett og slett forbudt.

Hund i bånd.

Å forlate en hund bundet utenfor for eksempel butikker og restauranter er forbudt.

Foto: Schgaguler, Roland / NTB scanpix

Hundelovens paragraf 5 sier at det er forbudt å sette fra seg hunder utenfor for eksempel en butikk. Hundeeiere har ikke lov til å gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser.

– Forbudet er nok først og fremst av hensyn til mennesker, sekundært også til hensyn for hunden, sier administrerende direktør i hundeeiernes interesseorganisasjon, NKK, Trine C. Hage til NRK.

Mange er ikke klar over forbudet og daglig blir hunder forlatt utendørs alene, mens eieren er og handler. Det kan være til fare for hunden, mener Hage.

– Man setter hunden i en vanskelig posisjon. Den har ikke lov og ikke mulighet til å beskytte seg, enten det er mot nysgjerrige, glade barn eller voksne.

Kan ende med avlivning

Skjer det uhell hvor hunden prøver å forsvare seg kan det få store konsekvenser for hund og eier.

Trine Hage, administrerende direktør i NKK.

Administrerende direktør i NKK, Trine C. Hage, mener det er et lite offer å la hunden være hjemme om man skal på handletur.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Det kan få fatale konsekvenser for hunden og ikke minst er det forbudt, sier Hage.

Hundeloven sikrer at politiet kan avlive en hund dersom den har drept eller påført et menneske vesentlig skade eller angrepet et barn.

Mange mennesker har også forbi for hunder.

– Det må vi hundeeiere respektere. Dette er et av de få ofrene vi hundeeiere må gjøre.

La hunden være hjemme

– Som hundeeier må du tenke at den loven er der for å beskytte mennesker og for å beskytte hunden din. La hunden være hjemme, eller allier deg med en venn som kan passe hunden mens du er i butikken, oppfordrer Hage.

Hundeloven har eksistert siden 2013 og ble sist oppdatert i fjor. NKK kjenner ikke til at noen har blitt bøtelagt etter å ha forlatt hunden bundet utenfor en butikk, men de er kjent med reaksjoner.

– Hunder engasjerer fordi de gir oss så mye. En hund er som et familiemedlem, avslutter hun.