NRK Meny
Normal

– Også små og søte hunder har gener fra gråbein

Fra 1. april er det ordinær båndtvang for hunder. Årsaken er hensynet til vilt og beitedyr som trenger beskyttelse mot hunders jaktinstinkt.

kinesisk nakenhund

Alle hunder har et jaktinstinkt, sier viltforvalteren i Vest-Agder.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Reglene betyr at hunder enten skal være i en innhegning eller så skal de være i bånd. Og det er veldig få unntak som gjelder fra denne regelen.

Det sier viltforvalter i Vest-Agder Tor Punsvik til NRK.

– Unntakene er knyttet opp mot redningsarbeid, politi og gjeting, men alle andre må ha hunden i bånd i tiden fremover, sier han.

Selv om hundene ser aldri så små og pyntelige ut, så har de alle sammen sine gener fra gråbein.

Viltforvalter i Vest-Agder Tor Punsvik

– Viltet er sårbart nå

Tor Punsvik

Viltforvalter i Vest-Agder Tor Punsvik sier at også små og søte hunder har jaktinstinkt.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Den generelle båndtvangloven gjelder fra og med 1. april til 20. august.

– På denne tiden så er store deler av naturen høygravid og veldig sårbar etter den tøffeste perioden i årssyklusen. Og det er klart at det er viltet i naturen som er mest sårbart for løse bikkjer, sier Punsvik.

Og han sier alle hunder har et iboende jaktinstinkt.

– Selv om hundene ser aldri så små og pyntelige ut, så har de alle sammen sine gener fra gråbein. Og det instinktet ligger veldig dypt i de. Så det nytter ikke å moralisere over hundenes adferd, sier han.

– Hundeeiere vil kanskje mener at nettopp sin hund er snill og ikke farlig å slippe løs. Er ikke dette et godt argument?

– Nei, og det har man sett opp gjennom historien. Noen av de hundene som vi oppfatter som de roligste og tryggeste familiehundene, er de som kan gjøre mest skade, fordi eieren ikke er bevisst nok på hvilke instinkter som bor i "vår beste venn", sier Punsvik.

I tillegg til de nasjonale reglene om båndtvang, så har flere kommuner lokale regler, for eksempel utvidet båndtvang i populære turområder.

Informasjonskampanje rettet mot hundeeiere

Mette-Marit med hund

Kronprinsesse Mette-Marit med kronprinsfamiliens hund som også omfattes av reglene om båndtvang.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Organisasjonen Norsk Sau og Geit, NSG, mener også at mange hundeeiere ikke er klar over at deres hund har et instinkt for å jage løpende dyr.

Etter at en bonde i fjor skjøt og drepte en hund som jaget sauene hans, har NSG tatt initiativ til en holdningskampanje blant hundeeiere for å verne bufe og vilt.

Hensikten med kampanjen er å øke kunnskapen rundt behov for båndtvang og få hundeeiere til å respektere reglene.