NRK Meny
Normal

To fredrikstadbedrifter hedret med designutmerkelse

Designbyrået Snø og ovnsprodusenten Jøtul mottok det ettertraktede «Merket for god design» på Norsk Design- og Arkitektursenter.

Designpris til ovn

Jøtul fikk designpris for denne ovnen.

Foto: Jøtul

Designbyrået Snø ble hedret med «Merket for god design», for sine øreplugger på Designdagen onsdag. Designet på øreproppene skal hindre dem i å falle ut av ørene, noe som imponerte juryen.

Freebit fikk pris for design

Freebit og Snø mottok Merket for god design for den patenterte ørepluggen C-Shape Freebits

Foto: Freebit

– Juryen er imponert over konseptet og den ergonomivennlige C-buen. Den sitter, bokstavelig talt. Dette er et solid stykke industridesign, skriver juryen i sin kjennelse.

– Funksjon i sentrum

Også ovnsprodusenten Jøtul fikk «Merket for god design» for en rentbrennende støpejernsovn.

erkevaredirektør Marius Torjusen på Jøtul

Marius Torjusen er konserndirektør for merkevarer i Jøtul.

Foto: Jøtul

– I ovnsbransjen lages det stort sett vertikale produkter med høye, smale glass og et forholdsvis lite brennkammer. Vi stilte oss selv spørsmålet «Hvordan brenner en peis egentlig best?». Vi ville sette funksjon i sentrum for innovasjon, sier Marius Torjusen, konserndirektør for merkevarer i Jøtul i en pressemelding.

Jøtul var også nominert til Hedersprisen for godt design.

Pris til ungt talent

Fikk designpris for lås

Andrea Lindberg fra Fredrikstad fikk pris for denne låsen.

Foto: Ida Malene Jacobsen

I tillegg fikk Andrea Lindberg fra Fredrikstad blant vinnerne i designkonkurransen Unge talenter 2015 under Designdagen i Oslo.

Lindberg har utviklet en dørlås som skal gjøre det lettere for funksjonshemmede og svaksynte å låse seg inn.

– Vi ville løse problemene disse gruppene har med å låse opp en dør. Å treffe nøkkelhullet kan for eksempel være vanskelig, særlig for svaksynte. Vi designet derfor en lås med en traktform som smalner innover mot nøkkelhullet, slik at nøkkelen glir inn i nøkkelhullet selv om man ikke treffer helt, sier Lindberg.

– Vi designet et grep rundt nøkkelhullet, noe som gjør det enklere å vri om nøkkelen, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Til legevakt etter lekasje


    Fem personer er sendt til sjekk på legevakten etter lekkasjen av kjemiske stoffer på Åkebergmosen industriområde i Råde i formiddag. Lekkasjen er nå stanset. Det begynte å lekke salpetersyre og natriumoksydløsning da det gikk hull i tankene etter et arbeidsuhell. Arbeidstilsynet skal undersøke hendelsen.

  • Har stanset kjemisk lekkasje

    Fem personer sendes til sjekk på legevakten etter lekkasjen av kjemiske stoffer på Åkebergmosen industriområde i Råde i formiddag. Lekkasjen er nå stanset. Det begynte å lekke salpetersyre og natriumoksydløsning da det gikk hull i tankene etter et arbeidsuhell. Ifølge politiet skal Arbeidstilsynet undersøke hendelsen.