NRK Meny
Normal

Bugner av sjøørret

Det yrer av liv i gytebekkene om dagen, sjøørretbestanden i fylket er på vei opp.

Gytebekker i Østfold opplever stor vekst.

Flere gytebekker i kystkommunene i Østfold opplever gode tider. I samarbeid med Fylkesmannen i Østfold har de lokale jeger og fiskeforeninger lagt ned utallige timer på dugnad.

De har blant annet lagt ut gytegrus for å legge forholdene bedre til rette for ørreten.

Positiv utvikling

– Den har vært på oppgang i en lengre periode nå, og det skyldes ikke minst at man etter hvert har begynt å verdsette disse bekkene lenge nå. Det sier fiskeforvalter Leif-Roger Karlsen hos Fylkesmannen i Østfold

Gjennom flere år har de hatt større fokus på tilrettelegging av gytebekker. Samtidig har de lagt vekt på et tydeligere regelverk.

– Kommunene er gjort mer oppmerksomme på hva de har å forvalte ved at vi har fått kartlagt alle bekkene at de tar hensyn til bekkene.

Fiskeforvalter

Fiskeforvalter Leif-Roger Karlsen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Sjøørret-eldorado

Fiskeforvalteren er svært fornøyd med resultatene av det han ser, bekkene er full av gytende ørret.

– Det er nesten som og se på film fra Canada eller Alaska, sier Karlsen mens han ser rett ned på flere sjøørretpar som graver gytegroper.

Men Arbeidet med å få best mulig gytebekker i fylket fortsetter.

For å verne bekkene er det viktig og ikke vise akkurat hvor de ligger. Det er strengt forbudt å fiske i disse bekkene, som er fredet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Boligbrann i Moss slukket

    Brannvesenet har rykket ut til en boligbrann i Moss. To personer oppholdt seg i boligen men ingen ble skadet, melder Moss Avis. En nabo hjalp til med slukkingen av brannen som oppsto på kjøkkenet, og brannvesenet sjekker nå huset.

  • Norske skog selger Saugbrugs

    Norske Skog legger fabrikken til Saugbrugs ut for salg. Fabrikkdirektør Kjell-Arve Kure sier til NRK at det er viktig for Saugbrugs med en avklaring og dette er et steg på veien. Han sier videre at de nå fokuserer på effektiv drift og videre utvikling av fabrikken og dens produkter. I følge Kure er ordrebøkene fulle og at de utnytter kapasiteten maksimalt.