NRK Meny
Normal

Brunsnegler kan spre plantesykdommer

Forskere mener avføringen til sneglene kan spre sykdom som ødelegger bøkeskog og er vanskelig å bli kvitt.

Brunsnegle på bøkestamme

Denne bøkestammen har mørke flekker i barken, noe som er et tegn phytopthora-angrep. Forskere mener brunsneglen kan være smittebæreren.

Foto: Kari H. Telfer

Plantesykdommen phytopthora blir stadig spredd til nye områder, og mange arter har allerede etablert seg og gjort skader i norske grøntanlegg.

Bøkeskog

Denne bøken har dødd etter et angrep av phytophthora.

Foto: Venche Talgø / Bioforsk

I forbindelse med kartlegging av skader sykdommen har gjort på bøkeskog i Larvik, ble det observert mye brunsnegler i området, melder Bioforsk.

– Etter alt å dømme har både brunsneglene og phytophthora vært introdusert relativt nylig i denne skogen. Siden vi så brunsnegler både på bøkestammer og på bakken like ved et sykt tre, var det nærliggende å undersøke om sneglene kunne være smittebærere av phytophthora, sier forsker Venche Talgø ved Bioforsk Plantehelse.

Beitet på sykdommen

Forskerne satt derfor i gang forsøk i for å finne ut om brunsneglen kunne være syndere. De ville undersøke om to arter av sykdommen kunne passere gjennom fordøyelsessystemet til sneglene uten å ta skade.

Ved å formere sykdommen på et kunstig vekstmedium kunne de la snegler «beite» på den i seks dager.

– Selv om sneglene vi brukte i forsøket var klekt fra egg i laboratoriet, forsikret vi oss om at det ikke var phytophthora i avføringen før forsøksstart. Både undersøkelser i mikroskop og DNA-analyse ble tatt i bruk til dette, forteller Talgø.

Brunskogsnegle

Brunskogsneglen eller brunsneglen kan være smittebærer av plantesykdommen phytopthora.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Mistenkt, men mangler bevis

Det viste seg at avføringen fra sneglene inneholdt store mengder spiredyktige hyper. Det vil si celler som henger på rekke og rad i en tråd.

Hyfevekst i avføringen til en brunsnegle

Hyfevekst i avføringen fra en brunsnegle etter at han hadde levd på en kultur av phytophthora cambivora.

Foto: Venche Talgø / Bioforsk

Avføringen inneholdt også tett med sporer fra den ene arten av sykdommen. Ifølge forskerne tyder det på at brunsneglene er potensielle smittespredere for sykdommen.

– Vi undersøkte også et fåtall brunsnegler fra bøkeskogen uten å finne phytophthora i avføringa. Så for å sikkert kunne fastslå brunsneglen sin rolle som smittespredere for phytophthora på bøk, bør laboratorieundersøkelsene følges opp med mer prøvetaking i felt. Vi har en mistenkt, men mangler bevis, sier Talgø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.