Bruk øynene – ikke bare kartplotteren

Det var en travel helg med mange grunnstøtinger i skjærgården. Skipper på redningsskøyta ber folk bruke øynene bedre.

Horn Flyer

Mange oppdrag for Horn Rescue og de andre redningsskøytene denne helga.

Foto: Redningsselskapet / Pål Bustgaard

Jevnt og trutt tikket det inn meldinger på Twitter fra Redningsselskapet denne helga. Det ble travelt for mange av redningsskøytene.

– Denne helga var den store grunnstøtingshelgen, sier skipper Pål Bustgaard ved redningsskøyta Horn Flyer, stasjonert på Skjærhalden på Hvaler.

Hva er årsaken?

– Vi får tilbakemelding på at "den grunnen sto ikke på kartplotteren min", forteller Bustgaard og konkluderer med at det jo kan stemme.

Ser at det er grunt

Men det fins andre og bedre instrumenter til å sjekke forholdene:

Skipper Pål Bustgaard ved redningskøyta "Horn Flyer"

Skipper Pål Bustgaard ber båtførerne bruke øynene også – ikke bare kartplotteren.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

– Det å følge med ut av vinduet og framfor seg er også ganske smart i mange tilfeller. Vi så veldig godt med egne øyne at det var svært grunt rundt et par av de vi dro av i dag, sier han.

– Er det såkalte skvalpeskjær det er snakk om?

– Helt korrekt, dette er skjær som ligger over vann ved lavvann. Nå er det rimelig klart i vannet, så en må bruke synet litt bedre og glemme kartplotteren. En blir nok litt for opptatt av den til tider.

Ber folk kose seg på sjøen

Skipperen skulle ønske flere kan oppdage det deilige båtlivet. Og ikke bare stresse av gårde:

– Folk må begynne å kose seg mer på sjøen og ta det mere med ro. Så kanskje vi kunne unngått noen av uhellene i alle fall, sier Bustgaard.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • MC mot bil i Halden

    Politiet melder om en trafikkulykke i B R A veien i Halden. Det skal ha vært en MC mot bil. Ingen skal være alvorlig skadet. Politiet tar avhør på stedet.

  • Bil på taket i Halden

    Det har vært en trafikkulykke på riksvei 22, Rokkeveien. Det skal være en bil som har kjørt av veien og havnet på taket. Trolig er det ingen personskade. Politiet er på stedet til veien er ryddet. Regn med kø til veien er ryddet.