- Ubegripelig at noen kan massakrere unger på denne måten

Fylkesordfører i Østfold og tidligere ordfører for Ap i Fredrikstad, Ole Haabeth, er sjokkert over terrorangrepene på Norge. SE VIDEO!

Video e2f5ec87-4c84-4bd5-9445-a9394a005c8b.jpg

Se intervjuet med Ole Haabeth.

– Det er så helt ufattelig. Det er rett og slett ubegripelig at noen kan massakrere unger på denne måten, sier fylkesordfører Ole Haabeth, sterkt berørt av det som har skjedd.

Fem ungdommer og AUF-medlemmer fra Østfold er savnet etter skytetragedien på Utøya.

Sju-åtte personer skal være skutt og skadet. Disse blir nå behandlet på sykehuset. Hvor alvorlige skader ungdommene har er foreløpig uklart.

Tilsammen var 48 østfoldungdommer fra AUF på Utøya.

LES OGSÅ:

– Fikk nesten sjokk

Fylkesordføreren var på Folkets hus i Sarpsborg for å støtte opp om kriseberedskapen som har åpne dører i bygget.

Han var på vei hjem fra hytta da han hørte nyhetene og ble helt satt ut. Da han så tallene i dag, som var over åtti, hadde han ikke ord.

– Jeg vet ikke, jeg fikk nesten sjokk. Over 80 mennesker, unge mennesker. Det er totalt ufattelig. Av 600 er det nesten en av seks som er drept. Det er knalltøft akkurat nå, sier han.

Haabeth sier til NRK at han kjenner nesten alle av ungdommene som var på Utøya fra Østfold.

– Det er ille med all, men man tenker mest på de en kjenner. Tenker på foreldrene, på de pårørende. Tenker på alle som sender ungdommene sine til et sted de tror er trygt og godt, og så skjer dette.

LES OGSÅ:

– Vil prege valgkampen

Haabeth støtter opp om Jens Stoltenbergs ord om å våge å trosse frykten. At vi i tiden fremover må utvide demokratiet i stedet for å innskrenke.

I hvilken grad tror du dette vil prege Arbeiderpartiet i tiden som kommer?

– Dette kommer til å prege den valgkampen vi skal inn i, men hvordan er det for tidlig å si no om, avslutter han.

NRK anbefaler

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kan spare store summer

  Arbeidene med å gjøre innseilingen til Borg havn i Fredrikstad kan bli flere hundre millioner kroner billigere enn tidligere beregnet. Borg havn mener innseilingen kan være 130 meter bred i stedet for 150 meter som tidligere planlagt. Dette vil spare store summer.

  Hele prosjektet har tidligere blitt anslått å koste opp mot én milliard kroner.

  Innseiling Borg havn
  Foto: Rainer Prang
 • Stadig mer kokainbruk i Sverige

  Kokain blir stadig vanligere i Bohuslän, skriver avisen Bohusläningen. Tony Bengtsson på spaningsavdelingen ved politiet i Uddevalla tror det skyldes at større tilgang og lavere priser. Prisene på kokain er redusert til ned mot en tredjedel av hva det kostet tidligere. Svenske tollere beslagla 83 kilo kokain i fjor, mot 29 kilo året før. I Norge ble beslagene av kokain redusert fra 131 kilo i 2014 til 56 kilo i fjor.

  Narkotika beslaglagt av tollere 06.04.2014
  Foto: Tollvesenet
 • Færre flyr fra Rygge

  Moss lufthavn Rygge hadde en nedgang i passasjertallet i annet kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Det melder Moss Dagblad. I april var passasjertallet 15 prosent lavere enn for et år siden, i mai var nedgangen på 11 prosent og i juni på fire prosent. Markedssjef Silje Thoresen forklarer nedgangen med at flyselskapene har begynt å trappe ned virksomheten.

  Moss Lufthavn Rygge
  Foto: Bengt-Eigil Ruud / NRK