Hopp til innhold

Her er de hjerteskjærende vitneskildringene fra Utøya

En flom av sterke historier har strømmet inn etter massedrapet på Utøya fredag kveld. Her kan du lese historiene til de som opplevde skytedramaet på nært hold.

Utøya

Sterke scener og sterke følelser i forbindelse med tragedien på Utøya fredag.

Foto: Scanpix

Den 22. juli blir beskrevet som den verste dagen i norsk historie siden andre verdenskrig.

Dødstallene etter skytemassakren på Utøya har steget voldsomt, og 85 mennesker er nå bekreftet drept.

LES: Politiet: 85 drepte på Utøya

Den antatte gjerningsmannen, Anders Behring Breivik (32), ble pågrepet fredag kveld og sitter i avhør hos politiet.

LES: 32-åringen skal tilhøre høyreekstremt miljø

Historiene NRK har samlet inn stammer både fra unge mennesker som klarte å berge livet ute på øya, og andre fra fastlandet som var med i redningsarbeidet.

I tillegg har venner av ungdommer som har blitt skutt, fortalt sine historier om hvordan de opplever sorgen, fortvilelsen og redselen til NRK.

– Jeg lurte på når han skulle gå tom for ammunisjon, men det skjedde aldri

Peter Linge Hessen

Peter Linge Hessen.

Foto: Privat

Peter Linge Hessen trodde de første smellene var fyrverkeri. Men så kom de første folkene løpende.

Les Hessens beretning her

I stedet for å følge gruppen, flyktet Hessen alene inn til midten av Utøya. Her visste han at skogen var som tettest.

– De fleste prøvde å komme seg fra midten av øyen. Men jeg ville ikke dit, for jeg visste at der nede hadde jeg ingen fluktmuligheter, forteller han.

Hva som skjedde med resten av gruppen vet han ikke.

– Jeg lå og lurte på når han skulle gå tom for ammunisjon, men det skjedde aldri. På vei ned mot vannet hørte jeg folk storme ned til vannet, men jeg så dem aldri svømme ut. Jeg hørte også at gjerningsmannen var der og skjøt, forteller han.

Han tok en annen vei, og kom seg ned til vannet etter at gjerningsmannen var gått videre. Han ga seg til å svømme ut til en gruppe som allerede lå i vannet. Etter hvert ble han plukket opp av en båt og fraktet til sykehus.

– Han prøvde å åpne døra

Lisa Marie Husby er leder i Orkdal AUF, og deltok på leiren på Utøya.

Husby og flere andre ble jaget av gjerningsmannen gjennom skogen på Utøya, men de klarte å gjemme seg i en hytte, drevet av Norsk Folkehjelp.

Les Husbys beretning her

Lisa Marie Husby

Lisa Marie Husby.

Foto: Orkdal AUF

– Jeg ville dra tilbake for å hente flere, men det fikk jeg ikke lov til av de på hytta. Bare noen sekunder etterpå kom han gående på stien vi hadde gått på, og begynte å skyte på oss.

Gruppen låste seg inne i hytta, og gjerningsmannen snudde og forsvant en stund.

– Vi hørte skudd langt unna, så vi trodde vi var i sikkerhet. Ti minutter senere kom han tilbake og prøvde å åpne døra, men fikk det ikke til.

– Han skjøt tre skudd gjennom døra og veggen, men heldigvis ble ingen skadet av oss som var i hytta.

Etter en liten stund, ga mannen opp.

– Løp mot ferga da jeg hørte skytingen

Eirik Inge johansen fra Tromsø , 18 var på Utøya

Eirik Inge johansen var på Utøya da skytingen startet.

Foto: Ingunn Andersen / NRK
Dana Barzingi

Dana Barzingi kom levende fra Utøya.

Foto: NRK

18 år gamle Erik Inge Johansen fra Tromsø var på Utøya da skytingen startet.

Johansen befant seg midt på øya utenfor rekkevidde for skytteren da han hørte det første skuddet. Han forteller at han først trodde det dreide seg om en salutt.

– Da vi skjønte at det var skyting begynte vi å løpe til ferga. Åtte av oss kom med den siste ferga som gikk. Fergemannen uttrykte fortvilelse for at han ikke kunne reise tilbake å hente flere som sto på brygga, sier han til NRK.

To av vennene hans er bekreftet døde og ytterligere to er savnet.

– Jeg var en av de heldigste der inne sier 18-åringen.

– Jeg vet at to av vennene mine er døde og at to et savnet. Jeg fortsetter å håpe så lenge de ikke er bekreftet døde sier han.

Flyktet med drapsmannen hakk i hæl

– Det var et blodbad. Vi hadde ingen vei å flykte, forteller Dana Barzingi.

Han klarte med nød og neppe å slippe fra infernoet på Utøya med livet i behold.

Han forteller om en tilsynelatende iskald drapsmann som gikk rolig fra person til person og avrettet alle som kom i hans vei.

Les Barzingi beretning her

VIDEO: – Han skjøt alle han så

Video Dana Barzingi i Skedsmo AUF

VIDEO: Dana Barzingi i Skedsmo AUF forteller sin historie fra Utøya.

– Drapsmannen moret seg

Magnus Stenseth

Magnus Stenseth opplevde marerittet på Utøya.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

Den 18 år gamle AUF Hedmark-lederen Magnus Stenseth så drapsmannen på Utøya rett inn i øynene. De to hadde direkte blikkontakt i infernoet på Utøya.

– Det så ut som om han var der og hadde det moro. Det gjør situasjonen enda verre, at han koste seg med det han drev med.

- Han gikk rundt på øya som om han hadde all makt, og det hadde han også for vi hadde ingenting å stille opp med, forteller 18-åringen.

Les Stenseths beretning

Sto ansikt til ansikt med morderen

Thorbjørn Vereide

- Jeg bare løp, forteller Thorbjørn Vereide.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

22 år gamle Thorbjørn Vereide så vennene sine ble skutt rett ned ved siden av ham. Selv unnslapp han bare fordi drapsmannen bommet.

– Jeg og noen venner gjemte oss i en huleliknende åpning i fjellet ved vannet, forteller den unge mannen fra Sogn og Fjordane.

Den barbeinte, unge mannen tar seg til panna mens han tegner et lite bilde av hvordan marerittet utspant seg på paradisøya.

– Jeg bare løp. Folk ved siden av meg ble skutt rett ned, sier han.

Les hans dramatiske beretning her

AUF-leder svømte for livet

Lederen av AUF i Telemark var en av mange som så vidt overlevde massakren på Utøya. Tim Viskjer fra Porsgrunn forteller at han sammen med andre la på svøm da en mann i politiuniform skjøt vilt på folk.

– Han skjøt etter oss i vannet. Folk skrek, og det var fullstendig kaos. Vi klarte å svømme over til land, mens mange var igjen på øya, sier han til NRK lørdag.

Les hans historie her

Spilte død - reddet livet

Prableen Kaur

Nestleder i Oslo AUF, Prableen Kaur, her på Arbeiderpartiets landsmøte i april i år.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Torill Hansen

Torill Hansen var en av mange frivillige som hjalp til under tragedien på Utøya, der flere ungdommer ble skutt og drept.

Foto: NRK
Kristina Melby

Kristina Melby, hytteeier ved Tyrifjorden. Hun sitter igjen med forferdelige inntrykk etter det som skjedde på Utøya fredag.

Foto: NRK

En av dem som opplevde drapsmannen på uhyggelig nært hold, var Prableen Kaur (18). Hun er nestleder i Oslo AUF. Hun lå urørlig og spilte død mens folk rundt henne ble regelrett henrettet.

– Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg.

Les Kaurs historie her

Måtte si nei til ungdommer i nød

Torill Hansen fra Toten tilbringer sommeren på Utvika Camping. Fredag kveld var hun raskt ute på fjorden for å plukke opp ungdommer som svømte febrilsk bort fra Utøya.

– Første turen tok jeg med rundt ti personer. Jeg kan ikke ha med flere i båten. Det var nesten så båten veltet. Å måtte bestemme hvem jeg skulle ta med, var forferdelig, fortalte hun til NRK fredag kveld.

Les hennes historie her

Campingnabo Otto Løvik forteller en lignende hsitorie. Han måtte også kjøre fra hjelpeløse folk i det kalde vannet.

– Vi måtte kjøre fra folk liggende uti vannet for båtene ble for fulle. Det var vel fem båter fra campingen, og en god del andre i området. forteller campingnabo Otto Løvik.

Les hans og Kristian Henriksens historie her

Hilste på «politimann» på Utøya

Sondre Selstad Amundsen (19) trodde han hilste på en politimann på Utøya fredag, på et tidspunkt da alt fortsatt var fredelig der. Etterpå skjønte han at det var våpendesperadoen som hadde kledd seg i politiuniform.

– Hvis han hadde hatt lyst, så kunne han bare plaffet ned oss der og da, sa Sondre Selstad Amundsen til NRK fredag kvled.

Les hans beretning her

Forferdelige scener

Også Kristina Melby, som har hytte med utsyn rett ut til Utøya, var med å hjelpe unge mennesker opp fra vannet.

– Jeg har sett sår så store som tallerkener, folk som lå livløse. Jeg holdt en gutt på panna som hyperventilerte, og som hadde blitt skutt fem ganger.

Les mer her

Reddet 20 unge opp fra fjorden

Sjur Dolve fra Hvaler i Østfold var på hytta ved Tyrifjorden da det begynte å smelle. Han kastet seg i båten og rodde ut for å plukke svømmende ungdommer opp av det kalde vannet.

– Det lå mange unge og fløt i vannet, og forsøkte å svømme til land. Vi dro dem opp i båtene, og kastet ut redningsvester til dem som vi ikke fikk med oss i første runde.

Han anslo fredag kveld at han hadde plukket opp rundt 20 ungdommer.

Les Dolves beretning her

Tente lys for sine venner

I sentrum av Halden snakket NRK med flere ungdommer fredag kveld. De hadde tent lys for ofrene og alle de skadde.

– Det er en fortvilet situasjon, og det ikke noe annet vi kan gjøre enn å trøste hverandre, sa en av de pårørende til NRK fredag.

Les mer her

Unge i Halden tenner lys for Utøya-venner

DELTE SORGEN. Karolina Grzybowski, Siri Bjørneby Andreassen, Maria Bjørneby Andreassen, Anne Marit H. Heiaas, Anders Halvorsen, Karoline Rødsmoen, Simen Prang Følkner og Mathilde Rødsmoen samlet til felles trøst i sentrum av Halden fredag kveld.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Så sine venner bli drept

Montasje Utøya og Mette Valle

Mette Valle overlevde ved å svømme fra Utøya.

Foto: Sølve Rydland/Montasje / NRK

Mette Valle fra Lindås i Hordaland var en av dem som valgte å legge på svøm. Hun forteller at hun aldri kommer til å glemme synet av venner som brutalt ble skutt ned.

– Jeg kom meg såpass langt vekk fra øya at han mest sannsynlig ikke hadde klart å skyte meg om han hadde prøvd. Men jeg snudde meg, og så venner bli drept. Det er helt ufattelig, forteller hun.

Les hele historien hennes her

Så de to første henrettelsene

Kjetil Vevle fra Odda i Hordaland sto sammen med kapteinen av fergen, som var samboer med Monika Bøsei da de ble vitne til at hun ble skutt foran øynene deres.

Kjetil Vevle

Kjetil Vevle oppdaterte Twitter underveis i dramaet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

- Vi hadde fått beskjed om at en person fra PST skulle komme ut til øyen. Da han kom i land med båten, gikk jeg og kapteinen fra båten ut fra hovedhuset for å se. Da så vi at han avfyrte to skudd mot to mennesker som falt, forteller Vevle.

Les mer om hvordan Vevle opplevde dramaet her.

Vevle oppdaterte Twitterkontoen sin underveis i dramaet, i håp om at lesere av meldingen skulle varsle politiet. Som en av de eldste deltakerne på sommerleiren, tok han sammen med flere andre ansvar for å prøve å hjelpe de yngre i sikkerhet.

- Når man er sammen med veldig unge mennesker, som ikke nødvendigvis forstår situasjonen, må man tøffe seg litt opp for å vite at man kan komme seg i sikkerhet. Det var viktig at mange gjorde det på øya, sier Vevle.

Holdt sammen og berget livet

Stian Johansen og Tobias Tokle Sørstad

Stian Johansen og Tobias Tokle Sørstad fra Mosjøen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Sterkt vennskap var med på å berge de to 16-åringene fra Mosjøen som nå er hjemme igjen etter å ha overlevd tragedien på Utøya.

– Vi så hverandre i øynene og sa til hverandre at dette skal vi klare, vi skal ikke dø her.

Les hele historien deres her

– Han nøt å skyte oss

Lenita Johansen (16) fra Moss

Lenita Johansen (16) fra Moss.

Foto: Anders Winlund / NRK

For Lenita Johansen fra Moss startet fredagen på Utøya med en god, varm dusj, men endte i et helvete. Hun forteller at det tok tid før hun klarte å forstå at det som skjedde var virkelig og ikke bare skuespill.

- Han var bare et par meter unna, og skjøt to av de foran meg i hodet. Det kom ikke noe blod, og det kom ingen reaksjoner. Jeg trodde det hele var et skuespill, sier hun.

I følge Lenita Johansen var Behring Breivik helt kontrollert mens han skjøt, og hun oppfattet det ikke som han skjøt vilt rundt seg på noen måte.

- Det så ut som han nøt å skyte folk, og han var helt kald i blikket.

Les hele beretningen til Lenita Johansen her

Lyspunkt

AKTUELT NÅ