Naturvernforbundet ber om hastemøte med departementet

Vil diskutere omstridt vedtak gjort av rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold.

ulv

Naturvernforbundet mener rovviltnemnda i Hedmark har presset gjennom et vedtak som gjør det mulig å skyte ulvetispa i Julussa-flokken. Nå ber de om et hastemøte med Klima- og miljødepartementet.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Rovviltnemndene for Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark avgjorde i august at jaktavgrensningen mot ulvesona i Hedmark skal fjernes fra 1. januar 2015.

– Ikke et tema

Julussa-tispa bedøvet

Rovviltnemnda hadde ikke Julussa-tispa som tema på møtet, noe Naturvernforbundet reagerer sterkt på. Dette er tispa bedøvet i 2011.

Foto: Kari Toft

Det betyr i praksis at nemnda åpner for å skyte det som omtales som den genetisk mest viktige alfatispa i Norge, hevder Naturvernforbundet.

I ettertid sa lederen i rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold, Siv Jacobsen, at muligheten for å skyte ulvene i Julussa-flokken ikke ble diskutert.

– Vi har jo hørt om dette viktige reviret før, men det var ikke et tema i det forslaget som Hedmark kom med, og som vi tok til følge, sa hun til NRK etter at Naturvernforbundet klaget på vedtaket.

Hastemøte

Naturvernforbundet mener det er oppsiktsvekkende, og ber derfor om et hastemøte med politisk ledelse i Klima- og miljødepartementet.

– Saken avdekker skremmende dårlig forvaltning av Norges mest trua pattedyr. Samtidig viser det at politikerne i rovdyrnemndene kjører politiske omkamper framfor å utøve kunnskapsbasert rovdyrforvaltning, skriver de i en pressemelding.

– Det er sjokkerende at nemndsleder og andre medlemmer ikke vet konsekvensene av et vedtak de signerer. Dette er ikke kunnskapsbasert og det er skammelig dårlig forvaltning.

Har fått elleve klager

Siv Jacobsen

Leder av rovviltnemnda i Østfold, Siv Jacobsen, sier at de ikke skal være eksperter.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Leder av nemnda, Siv Jacobsen sier at de ikke skal være eksperter.

– Hvis de kritiserer nemnda for å ikke ha nok fagkunnskap, så er det helt riktig. Vi er ikke satt der for å ha spesiell fagkunnskap. Vi er jo politikere og skal representere allmennheten ut ifra at vi er politisk valgt, sier hun.

– Men når det er sagt er jo handlingsrommet vårt minimalt. Det er rovviltforliket i Stortinget som bestemmer hva vi kan gjøre.

De har mottatt elleve klager på vedtaket.

– Rovviltnemndene skal ha et møte på onsdag hvor vi skal behandle ankene som har kommet inn, sier Jacobsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen tapte mot Stavanger

    Stjernen tapte i kveld 2-3 på hjemmebane i Fredrikstad mot Stavanger Oilers. Albin Lindgren scoret i den siste perioden for hjemmelaget til ingen nytte.

  • Trafikkulykke i Sarpsborg

    Nødetatene har rykket ut til en trafikkulykke i Roald Amundsens gate i Sarpsborg sentrum. Politiet melder på Twitter at det er to biler involvert og at en person klager over smerter etter ulykken.