Beboerne på mottak løser vannmangelen med humor

De som bor på Ørmen mottak har måttet klare seg uten vann siden søndag kveld etter en vannlekkasje.

Vannlekkasje

Her er lekkasjen som gjør at mottaket på Ørmen og en del husstander i området er uten vann.

Foto: Remi Drageset / NRK

Men en vannvogn fra kommunen og litt kreativitet har sørget for at det likevel har vært litt vann til en dusj og noen toaletter.

Pumper inn vann

– Nå kan folk begynne å trekke ned i doene og ta seg en dusj, forklarer Nils Mikal Lerøy som jobber på mottaket.

pumper inn vann

Nils Mikal Lerøy har sørget for at en liten pumpe leverer vann inn til dusj og toaletter på mottaket. Det blir ikke fullt trykk, men nok til å vaske seg litt, forklarer han.

Foto: Remi Drageset / NRK

Der har de ført vannet fra vannvognen som Fredrikstad kommune har levert, til en stor tank. Fra denne tanken pumpes vannet inn via en slange og til dusj og toaletter.

– Nå er det jo veldig lite trykk i forhold til det vi er vant til her, men nå blir de i alle fall rene, smiler han om løsningen de har laget.

Vannvogn

Fredrikstad kommune har sørget for en vannvogn ved mottaket slik at beboerne har tilgang til rent vann.

Foto: Remi Drageset / NRK

De har også tanker med brønnvann som brukes til toalettene. Da må beboerne først hente en bøtte for å få med seg brønnvann inn.

Nils Mikal forteller at de som er på mottaket har tatt vannmangelen med godt humør og har tillatt seg å spøke med det.

– Mange av dem sier at de nå føler seg litt som hjemme, for det er slik det har vært hjemme i Syria, forklarer Lerøy og ler litt. Han sier videre at mange på mottaket egentlig har vært vant med innlagt vann der de bodde før de flyktet.

Må trekke nytt rør

Lekkasjen ligger på oversiden av jernbanelinjen som går forbi Ørmen, på motsatt side av Seutelva. Lekkasjen ble funnet mandag ettermiddag, og på kvelden har kommunens ansatte gravd frem røret det lekker fra.

Rørlegger Atle Ytterstad i Fredrikstad kommune har som oppgave å finne lekkasjer og reparere dem.

Vannlekkasje

Rørlegger i Fredrikstad kommune, Atle Ytterstad, jobbet mandag kveld sammen med sine kollegaer for å grave frem røret hvor vannlekkasjen er.

Foto: Remi Drageset / NRK

– I det tilfellet her må vi vente til tirsdag for å grave frem røret på østsiden av jernbanen. Så får vi trukket et nytt rør igjennom, forklarer han mandag kveld.

De har brukt en liten gravemaskin til å finne frem røret som er lekk.

Mandag kveld jobbet de med å rydde klart området, slik at de kan starte arbeidet på andre siden av jernbanesporet tirsdag. Da er målet å fikse lekkasjen, forklarer Ytterstad om hva som står foran dem.