Hopp til innhold

Grensehandlere anmeldt på Svinesund

Flere grensehandlere har blitt anmeldt for brudd på karanteneplikten. – Skremmende, sier tollsjefen på Svinesund.

Politi og militært personell passer på ved grensen mellom Norge og Sverige på Svinesund.

KONTROLLERER: Politi, Heimevernet og tollvesenet kontrollerer grensene til Norge døgnet rundt under korona-krisen.

Foto: Vidar Ruud

– Jeg var der da et ektepar kom over grensa for andre gang. De mente at det ikke var noe farlig. De hadde vært og handlet på Nordby kjøpesenter og skjønte ikke at de gjorde noe galt, forteller Wenche Fredriksen, seksjonssjef for grensekontrollen på Svinesund.

Politiet, Tolletaten og Heimevernet kontrollerer landets grenser og alle som kommer inn til Norge etter at det i midten av mars ble innført en omfattende grensekontroll i forbindelse med koronakrisen.

Samtidig ble det bestemt at nordmenn som krysset grensen tilbake inn i landet, må rett i en to uker lang karantene. Men det er flere som ikke bryr seg om karanteneplikten, ifølge tollvesenet.

– Det er skremmende, sier Fredriksen.

Kommer tilbake flere ganger

Nå har de anmeldt flere grensehandlere som har passert grensa på Svinesund. Men det blir opp til politiets jurister å avgjøre om de skal straffes med bøter.

Seksjonssjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollsted.

Seksjonssjef Wenche Fredriksen er skremt over hvordan holdning enkelte har til karantenereglene.

Foto: Vidar Ruud

– Noen forteller at de bare har handlet, mens andre har vært og gjort vedlikehold på hytta i Sverige. En del av disse har i tillegg handlet på turen, og må dermed rett i karantene, forteller seksjonssjefen.

Politiets innsatsleder på Svinesund torsdag formiddag, Stig Øvergård, bekrefter at de har sett personer som har krysset grensa flere ganger.

Vanligvis er skjærtorsdag en av de travleste dagene på grensa når bilglade nordmenn valfarter til Strömstad for fest og moro. Men raggerne har uteblitt i år.

​​​​​ – Vi er veldig glade for at de ikke drar til Sverige og så kommer tilbake, sier politiets operasjonsleder Tom Sandberg.

Raggerfest i Lillestrøm(stad)

I over ett tiår år raggerbilene invadert den lille svenske byen i påska. Men karantenereglene har gjort utslag i biltrafikken på Svinesund. Frem til klokka 14 skjærtorsdag var det ca. 50 personer som kom inn til landet via Norges største grenseovergang.

– Det er mye mindre enn tidligere år. Det ser ut som en del vender snuta nordover i stedet, forteller Sandberg.

Det bilglade festfolket har nemlig funnet en ny arena – Lillestrøm. Artist Stian «Staysman» Torbjørnsen skal spille to «drive in»-konserter torsdag ettermiddag. På stedet er det plass til 200 biler.

– «Lilleströmstad» som vi så fint kaller det. Vi får opplevd litt show, selv på en tid som det her, forteller råner Sten-André Wang.

Politiet: – Bør ikke være mer enn to personer i en bil

Wang er samlet med en rekke andre raggere på en parkeringsplass i Fredrikstad. De skal kjøre sammen mot Lillestrøm.

– Vi velger å holde oss i Norge og følge reglene. Vi holder god avstand til hverandre, tar hensyn og prøver å ikke være for mange samlet på ett sted.

Hans Magnus Johansen ser ut gjennom vinduet i bilen.

En gruppe ungdommer i Fredrikstad vender bilen mot Lillestrøm i stedet for Strömstad på skjærtorsdag i år.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Systembolaget i Strömstad holder åpent på skjærtorsdag for første gang på flere år. Det er vanligvis stengt på grunn av overberusede nordmenn, men rånerne NRK snakket med lover å holde seg unna.

Arrangørene i Lillestrøm har lagd en rekke regler, publikum får blant annet ikke drikke alkohol, det skal være maks fem personer i en bil og man får ikke lov til å forlate bilen for å gå på toalettet. De oppfordrer også alle til å følge smittevernsrådene fra Folkehelseinstituttet.

Også politiet oppfordrer publikum til å tenke på smitte.

– Vi ønsker at alle skal holde den avstanden til hverandre som er anbefalt, altså minst én, men helst to meter. Inne i en bil betyr det at man ikke bør være flere enn to, sier operasjonslederen.

To politimenn ser på en ansamling av biler utenfor Østfoldhallen i Fredrikstad.

Politiet besøkte torsdag formiddag Østfoldhallen i Fredrikstad hvor en rekke raggere samlet seg for å kjøre i flokk til Lillestrøm.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

På Instagram ber artisten publikum om ta hensyn:

– Vanligvis er man i Strømstad på skjærtorsdag, og der går det en kule varmt. Men jeg ber dere om å ta hensyn og husk å følg reglene, sier Torbjørnsen.