NRK Meny
Normal

Anket ikke dobbeltsalg-dom

Halden kommune anket ikke dommen fra Halden tingrett, der kommunen ble dømt for dobbeltsalg av eiendom.

Gunnar Bjørnestøl og Helge Skaaraas

Halden kommune anker ikke dommen i saken mot Gunnar Bjørnestøl (t.v.), der kommunen ble dømt for å ha solgt en og samme tomt to ganger. Bjørnestøls advokat, Helge Skaaraas fra advokatfirmaet Bjørge - Skaaraas & co, til høyre.

Foto: Rainer Prang / NRK

Den pensjonerte industrimannen Gunnar Bjørnestøl vant sin tomtevistesak knyttet til en industritomt han kjøpte av Halden kommune i 1986.

Bjørnestøl saksøkte Halden kommune for å ha solgt tomta hans ulovlig, og Halden tingrett dømte i desember i fjor kommunen til å betale 2,1 millioner i erstatning og saksomkostninger på 175 000 kroner.

Halden kommune har allerede betalt 1,5 millioner kroner til Bjørnestøl og skal nå betale ytterligere tre kvart million, samt avsavnsrenter.

Les også:

Anket ikke

Det var stor avstand mellom partene, da den 24 år gamle tomtetvist-saken mellom Halden kommune og Gunnar Bjørnestøl gikk i Halden tingrett i desember i fjor.

Da dommen falt i fjor, sa Bjørnestøls advokat, Helge Skaaraas fra advokatfirmaet Bjørge - Skaaraas & co, at utfallet av saken var en full seier for den pensjonerte industrimannen.

Rett før helgen tok Halden kommunes advokat, Renate Bjørnstad, kontakt med Helge Skaaraas.

- Jeg har fått beskjed fra Halden kommunes advokat om at kommunen ikke kommer til å anke saken, sier Skaaraas til nrk.no.

Ankefristen gikk ut den 22. januar i år.

Rådmann i Halden kommune, Per Egil Pedersen, sier i en tekstmelding til nrk.no lørdag at han ikke har noen kommentar nå.

- Vi har ingen kommentarer til denne saken før i neste uke, sier Pedersen.

Pressemelding fra rådmannen

I en pressemelding fra Halden kommune mandag 24. januar 2011 skriver rådmannen:

"Etter en totalvurdering har Halden kommune konkludert med at man fra kommunens side ikke vil anke avgjørelsen om dobbeltsalg på Sørlifeltet.

Kommunen tar til etterretning at Halden tingrett har kommet til at eiendommen ble overført til Bjørnestøl på 80-tallet.

Halden kommune sier seg fornøyd med at Halden tingrett ikke gav Bjørnestøl medhold i sitt krav om erstatning for verdiforringelse av tilstøtende arealer og at tingretten frifant kommunen i forhold til Bjørnestøls krav om erstatning for tapt merverdi av innbetalt tilknytningsavgift."

- Fikk aldri skjøtet

- Dette har vært forferdelig opplevelse, sa Gunnar Bjørnestøl, da rettsaken mot Halden kommune startet i desember i fjor.

Han saksøkte Halden kommune for det han mener er et dobbeltsalg av en tomt han selv kjøpte av kommunen den 1. januar 1986.

Bjørnestøl fortalte i retten at avtalen han og Nilsen inngikk med kommunen gikk ut på at de skulle betale 38 kroner per kvadratmeter.

Senere tok Tomteutvalget saken opp igjen, og videresendte den til formannskapet. Etter denne behandlingen ble prisen satt til 53 kroner per kvadratmeter.

- Vi hadde en konkret avtale, men de gjorde om på den på helt ulovlig vis, sa Gunnar Bjørnestøl i retten.

I følge stevningen mot Halden kommune ble Bjørnestøl og hans daværende samarbeidspartner, Knut Nilsen, tibudt en opsjon på en industritomt med en pris på 335 000 kroner av Halden kommune i 1986.

- Men jeg fikk aldri skjøtet, sier Bjørnestøl til nrk.no.

- Ble trodd i retten

Stene Stålprodukter kjøpte tomta til Bjørestøl av kommunen i 2007, og bedriften betalte 2,1 millioner for eiendommen.

Bjørnestøl ble trodd av retten.

Halden tingrett sier i dommen at Bjørnestøls tap beløper seg til kjøpesummen tredjeperson betalte i 2007, da Halden kommune solgte tomten for andre gang.

Beløpet er på 2,1 millioner, og til fradrag kommer det Halden kommune tidligere har betalt til Gunnar Bjørnestøl; 1,561 288 kroner.

Nettosummen, som skal erstattes, er ifølge retten 751 854 kroner.

Bjørnestøl har også krevd refundert tilknytningsavgiften han for vann- og kloakk betalte i 1986, men retten mener dette allerede er betalt i beløpet kommunen tidligere har overført Bjørnestøl (1,5 mill - red anm.).

Retten fant også at Bjørnestøl har krav på avsavnsrenter, og skal ha dekket saksomkostninger.

Ville starte fabrikk

Bjørnestøl og hans partner Knut Nilsen eide sammen firmaet NewTech A/S. De gikk i forhandlinger med Halden kommune i 1985, for å sikre seg en tomt på det såkalte Sørliefeltet mellom E6 og Halden sentrum.

Industrifeltet var etablert for å skape arbeidsplasser i Halden, da svært mange bedrifter på den tiden slo igjen dørene og arbeidsledigheten var enorm.

Bjørnestøl og Nilsen fikk opsjon på en tomt på 8,5 dekar, og takket ja til opsjonen.

Partnerne ventet på å få komme igang med å bygge et fabrikkbygg på mellom 700 og 1 000 kvadratmeter, noe de aldri fikk realisert.

- Politisk maktmisbruk

- Det var politisk maktmisbruk som stoppet planer om en ny plast- og mekanisk delefabrikk på Sørlifeltet i Halden i 1986, hevdet Gunnar Bjørnestøl i sitt partsinnlegg i Halden tingrett i desember.

Han sa at det ikke var noen hemmelighet at han hadde verv i Frps fylkesparti i 1985, og at Knut Nilsen satt i kommunestyret for Frp i Halden fra 1985.

- Da man her i Halden oppdaget at to fra Frp var i ferd med å kjøpe tomt for å drive næring, så var det mer enn man kunne tåle. Vi ble sterkt motarbeidet. Det er det denne saken handler om, sa Gunnar Bjørnestøl til nrk.no.

Daværende ordfører i Halden, John Erik Eriksen (Ap), sier til nrk.no at han ikke husker denne saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gjør plass til flere

    Sarpsborg 08 gjør plass til 484 ekstra publikummere under neste ukes play off-kamp før Europa League førstkommende torsdag. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Det er bortetribunen som blir tatt i bruk, da de ikke venter storinnrykk fra Israel.
    VIDEO: Mann av huse for å få billetter

    Lang kø for å sikre seg billetter til neste kamp.
  • Grovt hærverk i Moss

    Omtrent tretti lyssøyler har blitt veltet og ødelagt langs bryggepromenaden i Moss i natt. Det skriver Moss Avis. Politiet har gjort undersøkelser og det er oppretta sak, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til avisa, som også skriver at Hafslund er varsla slik at man kan få tatt strømmen på søylene.