NRK Meny
Normal

Saksøker kommunen for dobbeltsalg

En 24 år gammel tvistesak kommer for tingretten i Halden tirsdag. Halden kommune er saksøkt for å ha solgt en tomt to ganger.

Halden tingrett

Halden tingrett skal tirsdag og onsdag ta stilling til søksmålet fra Gunnar Bjørnestøl og hans påstander om at Halden kommune har foretatt et dobbeltsalg.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Dette har vært forferdelig opplevelse, sier Gunnar Bjørnestøl, som nå saksøker Halden kommune for det han mener er et dobbeltsalg av en tomt han selv kjøpte av kommunen den 1. januar 1986.

I følge stevningen mot Halden kommune ble Bjørnestøl og hans daværende samarbeidspartner, Knut Nilsen, tibudt en opsjon på en industritomt med en pris på 335 000 kroner av Halden kommune i 1986.

- Men jeg fikk aldri skjøtet, og den fabrikken vi skulle bygge på tomta ble aldri bygd, sier Bjørnestøl til nrk.no.

Halden kommune rådhuset

Hvis Gunnar Bjørnestøl vinner fram med sine krav kan Halden kommune komme til å måtte betale mer enn 2,2 millioner kroner i erstatning, renter og dekning av advokathonorarer - fratukket det han tidligere har fått fra kommunen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Dobbeltsalg

Tomteutvalget i kommunen gikk etter kjøpet inn i saken og vurderte det dit hen at kommunen skulle ha en høyere pris enn det Bjørnestøl og Nilsen hadde avtalt med kommunen.

Gunnar Bjørnestøl hevder et politisk internvedtak ikke kan overstyre en lovlig inngått opsjon.

- Situasjonen gikk i stå, og de solgte i 2007 tomta til noen andre, sier han til nrk.no.

Stene Stålprodukter kjøpte tomta i 2007, og de betalte 2,1 millioner for eiendommen.

Bjørnestøl har fått opprinnelig kjøpesum pluss renter tilbakebetalt av kommunen, men han mener markedspris må legges til grunn, skriver FinansAvisen.

Krever erstatning

I påstanden fra fra Gunnar Bjørnestøls advokat står det at Halden kommune må betale ham erstatning inntil 2,1 millioner kroner.

VIdere heter det at kommunen skal betale ham erstatning for verdiforringelse av tilstøtende areal, begrenset oppad til 90 000 kroner.

Det ligger også et krav om rentekompensasjon og dekning av saksomkostninger fra Bjørnestøl.

Fra før av har Gunnar Bjørnestøl fått 1,5 millioner kroner fra Halden kommune, og beløpet det står om er reelt sett trekvart million kroner, skriver FinansAvisen.

- Ingen kommentar

- Dette er en nesten 25 år gammel, helt særegen sak i Halden kommune-sammenheng.

Siden saken skal for retten, ønsker vi ikke på forhånd å kommentere saken i media, sier rådmannen i Halden kommune, Per Egil Pedersen, til FinansAvisen.

Halden tingrett skal tirsdag og onsdag ta stilling til søksmålet fra Gunnar Bjørnestøl og hans påstander om at Halden kommune har foretatt et dobbeltsalg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.