NRK Meny
Normal

- Full seier i tvistesak

Den pensjonerte industrimannen Gunnar Bjørnestøl er tilkjent erstatning på 2,1 millioner av Halden kommune.

Gunnar Bjørnestøl og Helge Skaaraas

Gunnar Bjørnestøl saksøkte Halden kommune for dobbeltsalg og vant fram i Halden tingrett. Advokat Helge Skaaraas (t.h.) kaller dommen en full seier.

Foto: Rainer Prang / NRK

Den pensjonerte industrimannen Gunnar Bjørnestøl har vunnet en tomtevistesak knyttet til en tomte han kjøpte av Halden kommune i 1986.

Bjørnestøl saksøkte Halden kommune for å ha solgt tomta hans ulovlig, og Halden tingrett dømmer kommunen til å betale 2,1 millioner og saksomkostninger.

Helge Skaaraas, som er Bjørnestøls advokat, kaller utfallet av saken en full seier.

Halden kommune har allerede betalt 1,5 millioner kroner til Bjørnestøl og skal nå betale ytterligere tre kvart million, samt saksomkostninger.

Les også:

Halden tingrett

Halden tingrett finner at Bjørnestøl har krav på avsavnsrenter, og at Halden kommune skal betale saksomkostninger på 175 000 kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

750 000 i erstatning

Halden tingrett mener at Bjørnestøls tap beløper seg til kjøpesummen tredjeperson betalte i 2007, da kommunen solgte tomten for andre gang.

Beløpet er på 2,1 millioner, og til fradrag kommer det Halden kommune tidligere har betalt til Gunnar Bjørnestøl; 1,561 288 kroner.

Nettosummen, som skal erstattes, er ifølge retten 751 854 kroner.

Bjørnestøl har også krevd refundert tilknytningsavgiften han for vann- og kloakk betalte i 1986, men retten mener dette allerede er betalt i beløpet kommunen tidligere har overført Bjørnestøl (1,5 mill - red anm.).

Retten finner at Bjørnestøl har krav på avsavnsrenter, og Halden kommune skal betale saksomkostninger på 175 000 kroner.

Kommunalsjef Åsmund Bråtekas, som representerte Halden kommune som part i Halden tingrett, sier til nrk.no han ikke har lest dommen og han ønsker å vente med å kommentere saken inntil videre.

- En forferdelig opplevelse

- Dette har vært forferdelig opplevelse, sa Gunnar Bjørnestøl til nrk.no, da saken startet i Halden tingrett den 7. desember i år.

Bjørnestøl saksøkte Halden kommune for det han mente er et dobbeltsalg av en tomt han selv kjøpte av kommunen den 1. januar 1986.

I følge stevningen mot Halden kommune ble Bjørnestøl og hans daværende samarbeidspartner, Knut Nilsen, tibudt en opsjon på en industritomt med en pris på 335 000 kroner av Halden kommune i 1986.

- Men jeg fikk aldri skjøtet, og den fabrikken vi skulle bygge på tomta ble aldri bygd, sier Bjørnestøl til nrk.no.

Ville starte fabrikk

Bjørnestøl og hans partner Knut Nilsen eide sammen firmaet NewTech A/S. De gikk i forhandlinger med Halden kommune i 1985, for å sikre seg en tomt på det såkalte Sørliefeltet utenfor Halden sentrum.

Industrifeltet var etablert for å skape arbeidsplasser i Halden, da svært mange bedrifter slo igjen dørene tidlig på 80-tallet og arbeidsledigheten var enorm.

Bjørnestøl og Nilsen fikk opsjon på en tomt på 8,5 dekar til 38 kroner per kvadratmeter, og takket ja til opsjonen.

Partnerne ventet på å få komme igang med å bygge et fabrikkbygg på mellom 700 og 1 000 kvadratmeter.

- Politisk maktmisbruk

- Det var politisk maktmisbruk som stoppet planer om en ny plast- og mekanisk delefabrikk på Sørlifeltet i Halden i 1986, det hevdet Gunnar Bjørnestøl i sitt partsinnlegg i Halden tingrett.

Han sier at det ikke var noen hemmelighet at han hadde verv i Frps fylkesparti i 1985 og at Knut Nilsen satt for Frp i Halden kommunestyre fra 1985.

- Da man her i Halden oppdaget at to fra Frp var i ferd med å kjøpe tomt for å drive næring, så var det mer enn man kunne tåle. Vi ble sterkt motarbeidet. Det er det denne saken handler om, sier Gunnar Bjørnestøl til nrk.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Én død i togpåkjørsel

    En person døde da vedkommende ble påkjørt av toget sør for Asko i Vestby, melder politiet i Follo på Twitter. Østfoldbanen er stengt mellom Vestby og Moss. NSB setter opp alternativ transport.