NRK Meny
Normal

– Andrine kunne ha levd i dag

Andrine Bakkene Espeland skrev en siste melding til familien da hun ble drept på Utøya. To minutter senere ble Anders Behring Breivik pågrepet.

Unni Espeland Marcussen

Unni Espeland Marcussen mistet datteren Andrine på Utøya.

Foto: NRK

I dag offentliggjorde 22. juli-kommisjonen sin rapport. Som ventet ble det rettet skarp kritikk mot politiets redningsaksjon på Utøya.

Andrine Bakkene Espeland fra Fredrikstad er trolig den siste som ble drept på øya. Hun hadde skrevet en siste melding til familien – men den fikk hun aldri sendt.

– Meldingen lagret seg i telefonen klokken 18.31.55, sier Andrines mor, Unni.

Anders Behring Breivik ble pågrepet av politiets beredskapstropp drøye to minutter senere. Klokken 18.34.

I dag var Andrines mor på pressekonferansen i Oslo, hvor hun fikk bekreftet at politiet kunne ha reagert raskere. Ifølge rapporten kunne politiet ha vært på Utøya klokken 18.15. Et kvarter før datteren ble drept.

– Noe av det som kom frem, var at ved andre handlingsalternativer ved politiaksjonen, så kunne de ha vært på Utøya mye før. Hadde de vært det, så hadde Andrine og mange andre levd i dag.

Les også:

Følte at han ikke ble trodd av politiet

Jaran Berg

Den første samtalen med politiet gjorde sterkt inntrykk på Jaran Berg.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Også Jaran Berg fra Fredrikstad var på Utøya. Han prøvde selv å varsle politiet tre ganger, men opplevde å ikke bli trodd da han fortalte om skytingen den første gangen.

– Jeg fortalte at jeg hadde sett tre mennesker som lå på bakken, og at det var masse blod, men det virket som at de ikke helt trodde på det jeg sa.

Berg ble nødt til å gjemme seg i en grotte på øya. Der ble han liggende i over en time før han fikk hjelp.

– Dessverre viste det seg at politiet kunne ha vært tidligere ute, og det er noe jeg hele tiden har trodd at de har hatt muligheten til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK