NRK Meny
Normal

Amerikansk hummer fra ulovlige teiner

Svenske forskere politianmelder det de mener kan være ulovlig utsetting av hummer.

Mulig amerikansk hummer

SPRES RASKT. Av de amerikanske hummerne som er påtruffet i høst har fire vært rognbærende hunner, som hver seg kan ha mellom 15 000 til 20 000 egg.

Foto: Gunnar Olsen / NRK

De siste månedene er det fanget 17 amerikanske hummere i Gullmarsfjorden ved Lysekil.

Forskerne mener hummerne stammer fra ulovlige teiner, og har politianmeldt forholdet.

Les også:

Toppen av et isfjell

Forskere frykter at en stamme amerikanske hummere allerede er etablert i Gullmarsfjorden, og at de 17 hummerne som er fanget siden august i år, kommer fra ulovlig lagring på havdypet.

– Faren for at denne arten er i ferd med å etablere seg Gullmarsfjorden er stor, sier Vidar Øresland, dosent på Havsfiskelaboratoriet (SLU) i Lysekil til avisen Bohusläningen.

Forskerne advarer mot risikoen for at den amerikanske hummeren kan spre fremmede sykdommer og parasitter til skalldyrene i området.

Det skal også være oppdaget hybrider mellom amerikansk og europeisk hummer i Skagerak.

– Vi har bare sett toppen av et isfjell, sier Øresland til avisen.

Setter ut levende hummer

Forskerne har tidligere tatt til orde for stans av importen av levende amerikansk hummer. Svenskene importerer 150 tonn levende hummer hvert år, som selges levende i fiskebutikker.

Når de som kjøper dem ikke skal spise dem med den gang, hender det at de setter den levende hummeren ut i sjøen, for så å hente den inn og koke den senere. Da er det en risiko for at den rømmer.

Av de amerikanske hummerne som er påtruffet i høst, har fire vært rognbærende hunner. Hvert hunndyr kan ha mellom 15 000 til 20 000 egg, som kan gi grunnlag for yngel.

Det første funnet av amerikansk hummer ble rapportert i 2008, og siden den gang er det meldt om til sammen 22 funn på norsk og svensk side av Oslofjorden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 18:50

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.