Hopp til innhold

Svensk mann skutt i Moss: Video skal ha fanget opp skuddlydene

Mannen som ble skutt ser ut til å overleve, ifølge politiet. NRK får bekreftet at politiet leter etter navngitte personer som de undersøker om kan knyttes til hendelsen.

Kameraet som fanget opp det som skal være lyden av skuddene er plassert på et loft i et hus rundt 500 meter i luftlinje fra Mossehallen.

Kameraet som fanget opp det som skal være lyden av skuddene er plassert på et loft i et hus rundt 500 meter i luftlinje fra Mossehallen.

En mann i 30-årene ble skutt ved Mossehallen sentralt i Moss like før klokken 17.00 tirsdag ettermiddag. Ingen personer er pågrepet eller siktet i saken.

– Den siste oppdateringen nå, som politiet har fått, er at legene tror han kommer til å overleve, sier påtaleansvarlig Christian Gjølberg Finnanger til NRK like før klokken 23.00.

Politiet vet at mannen, som er svensk statsborger, ble skutt opptil flere ganger.

De ønsker ikke å si hvor mange skudd han ble truffet av, men bekrefter at han er kjent for politiet fra tidligere.

Person skutt ved Mossehallen
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Person skutt ved Mossehallen
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Person skutt ved Mossehallen
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Person skutt ved Mossehallen
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skuddlyden skal ha blitt fanget på video

I en overvåkingsvideo, som NRK har fått tilgang til, kan man høre at det blir avfyrt totalt ni skudd.

Det fyres først av tre raske skudd. Deretter er det et lite opphold, før fem nye skudd blir avfyrt. Så tas det en ny pause, før et siste, enslig skudd blir løsnet.

Se videoen øverst i saken.

Påtaleansvarlig Christian Gjølberg Finnanger sier at politiet er kjent med videoen.

– Vi er kjent med denne videoen, men ønsker å ettergå hvorvidt dette stammer fra hendelsen eller ikke, så jeg vil ikke å gå noe nærmere inn på dette nå.

politiadvokat Christian Gjølberg Finnanger

Politiadvokat Christian Gjølberg Finnanger er påtaleansvarlig i saken.

Foto: Politiet

Kameraet som fanget opp det som skal være lyden av skuddene er plassert på et loft i et hus rundt 500 meter i luftlinje fra Mossehallen.

Kameraet er opprinnelig satt opp for å lete etter mus, men tar også opp lyd. Tidskoden på videoen samsvarer med tidspunktet politiet ble varslet om hendelsen.

500 meter fra åstedet

NRK var like etter hendelsen i kontakt med et annet vitne som sa at hun hørte minst fem skudd som kom kjapt etter hverandre.

Også hun bor rundt 500 meter i luftlinje fra åstedet.

– Jeg hørte skuddene hjemmefra. Det var ganske høye skudd og det kom ganske kjapt etter hverandre, sier hun.

Jourhavende jurist i politiet Harald Holmsen har tidligere opplyst at til NRK at det ble avfyrt anslagsvis syv-åtte skudd.

6hU75X6rpZQ

Politiets krimteknikere arbeider på åstedet tirsdag kveld.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Opplysninger til NRK: Leter etter navngitte personer

Sent tirsdag kveld har politiet fortsatt ingen mistenkte i saken, ifølge Finnanger.

NRK får imidlertid bekreftet at politiet leter etter navngitte personer som de undersøker om kan knyttes til skytehendelsen i Moss.

– Vi har en aktiv og stor etterforskning gående. Vi har ikke kommet nærmere, slik at vi har fått pågrepet eller siktet noen for dette enda, sier Finnanger.

Det svenske Foxtrot-nettverket er et sentralt tema i etterforskningen, får NRK bekreftet tirsdag kveld.

Politiet mener nettverket kan knyttes til én eller flere av de involverte. NRK er ikke kjent med om det gjelder mannen som ble skutt, eller den eller de som skjøt ham.

– Det er for tidlig å si at dette dreier seg om et eksakt nettverk, sier påtaleansvarlig Christian Finnanger.

En mann skal ha blitt skutt ved Mossehallen.

Leter etter to gjerningspersoner

– Vi leter etter minst to gjerningspersoner som har stukket fra stedet i en mørk bil, sier innsatsleder Wilhelm Bjølseth.

Politiet vet ikke hvem personene som stakk fra stedet er. De skal ha kjørt vekk kort tid etter at skuddene ble løsnet.

– Vi mener dette ikke er et tilfeldig angrep. Slik det framstår for oss per nå, må det ha vært en eller annen form for kontakt i forkant, sier innsatslederen.

Ifølge politiet skal ikke innbyggerne i Moss ha noen grunn til å være redde.

moss
Foto: Odd Skjerdal / NRK

Politiet har skjerpet grensekontrollen ut av Norge. De kontrollerer tirsdag kveld biler som kjører ut av landet over Svinesund.

Norsk politi har også bedt om bistand fra svensk politi, melder NTB.

– Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner som har observasjoner i området her, og ønsker selvfølgelig også gjerne tilsendt video eller bilder eller andre ting, sier han.

Beredskapstroppen bistår

NRK har observert en rekke uniformerte og sivile politibiler på E6 i området rundt Moss og sørover til Halden.

Politiet bekrefter at Beredskapstroppen er koblet på oppdraget.

Operasjonsleder i politiet Melissa Krag sier til VG at personene de per nå har oversikt over skal være tilknyttet et kriminelt nettverk.

Ifølge VG får Øst politidistrikt bistand fra Oslo politidistrikt.

Har satt krisestab

Moss kommune har satt krisestab etter hendelsen. Skuddene ble avfyrt like i nærheten av en idrettshall hvor barn og unge oppholdt seg.

– Mange barn og unge kan ha fått med seg hva som har skjedd i kveld uten å ha vært vitne til hendelsen. De kan ha behov for støtte, sier ordfører Simen Nord (H).

Simen Nord (H) ordfører i Moss på pressekonferanse om skyting i Moss sentrum.

Ordfører Simen Nord holdt en pressekonferanse i Moss tirsdag kveld.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Kommunen har derfor opprettet et telefonnummer som innbyggere kan ringe til dersom de skulle ha behov for det. Det er: 404 06 725.

NRK har vært i kontakt med lederen for friidrettslaget Moss idrettslag Anne-Britt Tollefsen. De hadde trening i hallen i kveld.

Hun var ikke selv på stedet og har ikke oversikt over hvor mange som møtte, men hun forklarer at de normalt er mellom 20 til 30 ungdommer på trening i hallen.

– Det er veldig skremmende. Det som skal være et trygt sted å være for barn og ungdom. Jeg skulle ha vært der selv, men rakk det ikke det i dag. Det er jo uggent, sier hun.