Hopp til innhold

Ga kjøreforbud til alle kontrollerte vogntog

Statens vegvesen avdekket alvorlige feil på alle de store kjøretøyene som ble kontrollert på Svinesund tirsdag formiddag.

Kontroll på Svinesund

Her ligger deler av lasten fra vogntoget på bakken, etter at den ramlet ut under kontrollen på Svinesund.

Foto: Statens vegvesen

– Det gjelder primært kjøretøy som har hatt altfor dårlig sikring av lasten. De blir stående på plassen vår inntil forholdet er ordnet opp i, sier Øyvind Grotterød, som er fagleder for utekontrollen på Svinesund.

Det ble også avdekket flere tilfeller av såkalt Adblue-manipulering. ​

Adblue er et tilsetningsstoff nyere motorer i lastebiler må ha for å tilfredsstille utslippskravene. Stoffet omdanner skadelige utslipp i eksosen til vanndamp og nitrogen.

Tirsdag formiddag meldte vegvesenet på Twitter at 30 av 30 kontrollerte kjøretøy fikk kjøreforbudt.

Senere på dagen fortalte inspektør Arne Lerhol i Statens vegvesen til NRK at de hadde kontrollert og gitt kjøreforbud til ytterligere 30 kjøretøy.

Laster Twitter-innhold

Lasten ramlet ut under kontroll

På et av de kontrollerte vogntogene var lasten så dårlig sikret at den ramlet ut da føreren åpnet siden, som var laget av en presenning.

– Det er meget skremmende. Varene inne på hengeren var rett og slett kun sikret med denne presenningen, sier Grotterød.

Kontrollørene ante at noe var galt, da de så at det tunge godset lå og hvilte inntil presenningen.

– Vi åpner aldri sidene på et slikt kjøretøy selv, det må sjåføren gjøre. I det han åpnet opp siden, så datt lasten ut og landet på bakken. Dette kunne vært en dødsfelle. Hvis kjøretøyet hadde fått behov for å bråstoppe, så kunne lasten ha forsvunnet ut av siden på hengeren og truffet andre trafikanter, sier Grotterød.

Faglederen sier at forholdet var et så grovt brudd på regelverket at føreren fikk kjøreforbud og blir politianmeldt.

Kontrollen er en del av en større felleskontroll som startet på søndag og som varer frem til og med fredag. Vegvesenet kontrollerer kjøretøy ved Svinesund, Ørje, Magnor og Østby.