NRK Meny
Normal

"Dings" skal sikre rullebanen mot elg

En bærbar enhet skal gjøre det raskere å varsle om ødelagte lyspærer og elg på rullebanen.

Driftssjefen på Rygge
Foto: Lotte Olsen/NRK

En bærbar enhet skal nemlig gjøre sikkerheten bedre på den nye flyplassen.

Rygge er først ute i Europa med det nye feilmeldingssystemet som skal gjøre det lettere og raskere å rapportere inn feil.

Lettere å sikre mot elg

Med en liten datamaskin skal sikkerheten bli bedre på fem militære flyplasser i Norge. Ørland, Bodø, Bardufoss, Andøya og Rygge skal alle teste ut systemet.

Feilmeldingssystemet gjør det lettere å for eksempel varsle om elg som er på rullebanen. Og systemet korter ned tiden fra elgen oppdages til viltnemda er på saken for å jage den bort.

- I dag observerte jeg tre elger som krysset rullebanen. For det er nemlig det mest kritiske vi kan ha på rullebanen, sier driftssjef Odd Johansen.

Sikkerhet på Rygge

Ny teknologi gjør flyplassen sikrere.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Først ute

Luftforsvaret her til lands er først ute i Europa med å ta i bruk enheten. Selv om det var sikkert før også, så blir det enda sikrere nå.

- Alt skal være i best mulig stand. Vi tolererer ikke at feil går utover sikkerheten på flyplassen. Derfor må vi ha stålkontroll på sikkerhet, sier han.

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Solberg på tredje i Sigdal

    Henning Solberg ble nummer tre i årets Sigdalsrally. Mads Østberg måtte bryte før siste etappe, ifølge lokalavisa Bygdeposten. 26 førere brøt løpet under de krevende forholdene. Russiske Nikolay Gryazin vant rallyet foran Anders Grøndal fra Drammen.

  • Flere elever sier de mobbes

    34 mobbesaker ble meldt inn av elever i Østfoldskolene til Fylkesmannen i Østfold i den årlige Elevundersøkelsen i fjor. Det er 34 for mange, mener mobbeombudet i Østfold, Henrikke Bugdø-Aarset. Hun sier det er trist at så mange leever ikke føler at skolene har tatt på alvor de mobbeproblemer disse elevene har meldt inn.