NRK Meny
Normal

– Menigmann viktigere enn motorvei

Det mener Fremskrittspartiets Håvard Jensen, som sier jordene til Mikael Authen er vel verdt en utsettelse av E18-åpningen.

Rørtabbe

Det store røret skulle ført bekken under veien, men ble lagt nesten en meter for høyt.

Foto: Pétur Níelsson/NRK

På mandag skulle E18-strekningen mellom Momarken og Melleby åpnes. Men bare fire dager før seremonien kom beskjeden om at åpningen utsettes på ubestemt tid.

En rørtabbe gjorde at 40 mål matjord blir oversvømt ved normal sommerflom, og derfor tapt for bøndene i området.

LES OGSÅ:

– Fullstendig overgrep

Statssekretær, Bård Hoksrud

Etter flere møter instruerte statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet Vegvesenet om å rette opp feilen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK
Håvard Jensen

Håvard Jensen ba partikollega Bård Hoksrud om å se på saken.

Foto: Kjell-Olav Nordberg

Familien Authen ble tilbudt erstatning men nektet å gi opp på det de sier er den beste matjorda på gården. Etter flere møter instruerte statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet Vegvesenet om å rette opp feilen.

Håvard Jensen var en viktig pådriver for å få departementet og partikollega Bård Hoksrud til å se på saken.

– Denne saken er et fullstendig overgrep mot menigmann, mener Jensen.

Prosjektleder i vegvesenet, Elin Bustnes Amundsen vil ikke kommentere saken, men henviser til utbyggingsdirektør Lars Aksnes som ikke vil kommentere påstanden om at saken er et overgrep.

– Vi skal i møte med grunneieren neste uke. Så får vi se hvordan virkelighetsoppfatningen er da.

LES OGSÅ:

Tradisjon for å snakke med folk i gata

Sønn av bonde Mikael Authen, Morten Authen samlet alt av opplysninger i en mappe som Jensen fikk overlevert til Hoksrud, som etter hvert innkalte partene til møte, og til slutt instruerte vegvesenet om å redde Authens jorder.

– 40 mål er ikke mye på nasjonalt plan. Hvorfor havnet denne saken helt opp på øverste politisk nivå?

– Det er tradisjon i partiet vårt å snakke med folk i gata. Da det kom frem at denne saken var et overgrep fra vegvesenet sa statssekretæren at dette var en interessant sak og noe å jobbe videre med. Det er noe som kjennetegner regjeringsapparatet vårt, at vi som er på grasrota kan ta opp saker og bli hørt av øverste hold.

– Hvordan er det for et veiparti å sørge for å utsette åpningen av motorveien?

– Det har jeg ingen problemer med. Det er viktigere for oss at menigmann blir behandlet på en ordentlig måte, enn at veien skal åpnes.

– Burde vært løst for lenge siden

Erik Unaas

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H) sier avgjørelsen er dramatisk.

Foto: Kjell-Olav Nordberg

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H) sier avgjørelsen er dramatisk, men riktig.

– Det er nok bedre å utbedre feilen nå før veien åpner, enn å stenge den på et senere tidspunkt, men denne avgjørelsen burde man kommet frem til for lenge siden, ikke noen dager før åpningen.

Heller ikke den påstanden vil utbyggingsdirektør Aksnes kommentere.

Mange har engasjert seg i saken. I tillegg til Jensen og Unaas har Østfold Bondelag, stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF) og en rekke andre politikere engasjert seg i saken.

– Det tror jeg gjorde det lettere for Hoksrud å ta den avgjørelsen han tok.

Skuffet over lokale myndigheter

Morten Authen som har ført kampen på vegne av faren Mikael som eier grunnen, sier han er skuffet over manglende støtte fra lokale myndigheter. Han etterlyste engasjement fra kommunen på bakgrunn av plan- og bygningsloven, men fikk beskjed fra teknisk avdeling om at dette var en sak mellom ham og vegvesenet. Det mener Unaas også.

– Det har vært litt diskusjoner om hva som er riktig myndighet, men det er Statens vegvesen, og ikke kommunen som har forhandlet med grunneierne langs strekningen. Vi har vært opptatt av å ikke komplisere saken, men politisk har jeg støttet familien Authen hele veien.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Marché trekker seg ut av Norge

    Restaurant-kjeden Marché legger ned sine restauranter i Norge. Det skriver Moss Avis. Det vil føre til at Marché Rygge Øst og Rygge Vest og Marché Solli legges ned ved utgangen av september 2018.

  • Skagestad ferdig i FFK

    Midtstopper Edvard Skagestad er ferdig i Fredrikstad Fotballklubb etter kun ett år i klubben, melder f-b.no. 29-åringen fortsetter karrieren i Kongsvinger, der han blir lagkamerat med Olav Øby som nylig fullførte en overgang til klubben fra Sarpsborg 08.