NRK Meny
Normal

– Jeg stoppet å puste 25 ganger i timen hver natt

Hjertesviktpasient Rolf Aikio fikk livet tilbake etter at han tok i bruk pustemaskinen som Sykehuset Østfold har testet ut.

Hjertepasient Rolf Aikio

Det er helt fantastisk, sier Rolf Aikio, som her er koblet til pustemaskinen som gjør at han får sove ordentlig om natta.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Sykehuset Østfold har i lengre tid prøvet ut en ny behandlingsmetode for hjertesviktpasienter her i fylket.

– Vi vet at nærmere 50 prosent av alle pasientene med alvorlig hjertesvikt har flere pustestopp om natten. Dette sliter på et hjerte som fra før allerede er svekket hos disse pasientene, sier overlege Arild Hetland til NRK.no.

Hindrer pustestopp

I forbindelse med studien har Sykehuset Østfold testet ut en ny maskin på markedet, som hindrer pustestoppene om natten og bedrer pasientens hjertefunksjon.

Resultatene av den vitenskapelige studien ble presentert i Florida forrige uke, og overlegen er svært fornøyd.

– Vi har vist at denne maskinen virker godt. Pasientene er mindre trøtte på dagtid og har bedre fysisk kapasitet. Der har færre turer på sykehuset, noe som er veldig bra, sier Hetland.

– Helt fantastisk

Hjertesyke Rolf Aikio fra Sarpsborg hadde tidligere mellom 25 og 30 pustestopp i timen i løpet av en natt. Nå har han sovet med pustemaskinen i flere år og forteller at han har fått et helt nytt liv.

– Alle pustestoppene belastet hjertet og jeg slet med å få sove. Sammen med sykdommen gikk det hardt utover psyken min. Etter jeg tok i bruk maskinen så har jeg fått livet mitt tilbake. Det er helt fantastisk, sier Aikio.

Overlege Aril Hetland håper nå at sykehus over hele landet anbefaler pasientene å ta i bruk maskinen, som koster rundt 30.00 kroner.

– Denne metoden bør man ta i bruk umiddelbart, sier han til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud
  • Leter etter dement mann

    Politiet leter etter en dement mann i 50-årene i Skiptvet. Mannen har på seg mørkeblå olabukse og en lys blå T-skjorte. Han er ca. 170 cm høy, har normal kroppsbygning og mørkt kort hår. Mannen er savnet fra en institusjon. Politiet ønsker at publikum skal ta kontakt ved observasjon.