NRK Meny
Normal

– Ikke bilistene som skal betale

Det er ikke bilistene som skal betale reparasjoner av nye E18, mener styreleder Ole Haabeth for Østfold bompengeselskap.

Åpning E18

Det er bare fire måneder siden denne kortesjen av biler kunne kjøre på en nyåpnet E18 i Indre Østfold - nå er strekningen delvis ødelagt av telehiv.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

Lørdag meldte NRK.no at den nye E18-strekningen til 1,3 milliarder kroner, som ble åpnet i november i fjor med brask og bram, allerede er sprukket og ødelagt av telehiv etter en hard vinter.

Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, som er styreleder i Østfold bompengeselskap, sier til NRK.no mandag, at det ikke er bilistene som skal ta regningen for reparasjoner av nye E18 i Indre Østfold.

Se bildene: Åpning av nye E18

– Helt utrolig at dette kan skje

Fylkesordfører Ole Haabeth

Styreleder i Østfold bompengeselskap Ole Haabeth.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Statens Vegvesens og prosjektleder Bettina Sandvin, sier til Aftenposten.no at strekningen, som kostet 1,3 milliarder kroner å bygge, kanskje må graves helt opp igjen.

Fylkesordføreren stusser svært over at dette i det hele tatt kunne skje.

– Jeg synes det er ganske ille. Vi har hatt en veldig tøff vinter i år, det ser vi på alle veiene i fylket, men at vi skal oppleve slike skader på en helt ny vei synes jeg er helt utrolig.

– Dette er i alle fall helt klart en sak mellom Statens Vegvesen og deres entreprenør. Det kan ikke under noen omstendighet være slik at regningen for dette skulle falle på bilistene gjennom Østfold bompengeselskap.

– Jeg kan ikke styre staten. Men her er det etter min mening helt klart og et selvfølgelig krav at staten må gjøre opp med entreprenør, helt uavhengig av Østfold bompengeselskap, sier Haabeth til NRK.no.

Se video av nye E18:

(Artikkelen fortsetter under video)

Video e18-pow-240810-os_OS.mp4

Bilistene redde for bilene sine

En av bilistene som bruker strekningen, Fredrik Alexander Høistad Dahlmann, sier til NRK.no at forholdene på strekningen er helt uholdbar.

– Jeg frykter for at bilen min skal bli ødelagt. Men det er jo kjedelig at vi kanskje må se frem til en ny anleggsperiode på den nye veien, sier han.

Og han får støtte av ordfører i Askim, Trygve Westgård (Ap)

– Jeg har selv kjørt denne strekningen og merket telehiv. Det skulle selvfølgelig ikke skjedd på den nye veien. Dette er en sak jeg kommer til å følge, sier han.

Flere veier er berørt av samme problem

Prosjektleder Bettina Sandvin ønsket ikke uttale seg til NRK, men i uttalelsene hennes til Aftenposten sier hun at Statens Vegvesen ikke har regnet på kostnadene ved en oppgraving av den nye veien.

– Det vil være en stor kostnad, sier hun til avisen.

– Jeg synes det er ille at vi kanskje må stenge den nye veien i lengre tid igjen og begynne å grave opp, sier Askims Ordfører Trygve Westgård.

Og det er ikke bare i Østfold dette problemet har kommet. Aftenposten skriver at problemet har rammet Riksvei 22 mellom kløfta og Nybakk, E6 Hovindmoen - Dal, E16 Wøyen - Bjørum og E18 mellom Grimstad og Kristiansand.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kvinne knivstukket i Sarpsborg

    En kvinne er fløyet til Ullevål sykehus etter å ha blitt knivstukket i halsen i Sarpsborg mandag kveld. Det opplyser politiet. Det er foreløpig ikke kjent hvor alvorlige skadene er. Politiet leter etter gjerningsmannen, som løp fra stedet. Politiet er interessert i tips.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55