Hopp til innhold

– En form for styrt avvikling

Stortinget vedtok i går å si nei til Senterpartiets forslag om lensmenn på hvert lensmannskontor. Dette frykter lensmannen i Øksnes er en styrt avvikling.

politi illustrasjon

Nærpolitireformen trådde i kraft i 2016. Dette førte til at flere lensmannskontorer er blitt lagt ned.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Stortinget diskuterte i går flere punkter om politiets ressursbruk. Forslagene kom fra Senterpartiet, og følgende punkt vakte mest debatt:

  • Regjeringen skal sørge for at hvert lensmannskontor skal ha en lensmann på hvert kontor, og at det er tilstrekkelig bemanning til å løse oppgavene på kontoret.

– Det er helt uaktuelt å støtte forslaget. Det ser ut som et fint ønske på papiret, men i realiteten er det grovt uansvarlig, sa Peter Frølich (H).

Med 44 mot 46 stemmer falt forslaget.

En som mener vedtaket er negativt er Johnny Holen. Han er lensmann i Øksnes i Vesterålen. Til Dagbladet sier han at Stortingets vedtak vil føre til lensmannskontorer uten lensmenn.

– Jeg frykter at dette er en form for styrt avvikling. Tidligere var vi seks ansatte ved lensmannskontoret. Nå er det bare meg igjen, sier Holen til avisen.

– Lokalt politi vet hvor skoen trykker

En som derimot er positivt til at regjeringen ikke får styre hvordan politiets ressurser skal brukes er politimester Steven Hasseldal i Østfold.

– Lokalt politi, sammen med kommunen, vet selv best hvor skoen trykker. Vi er de som kan bruke ressursene vi har best. Dette bør ikke styres sentralt, sier han.

Steven Hasseldal

Politimester Steven Hasseldal ønsker selv å kunne styre ressursene han har til rådighet.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

Nærpolitireformen trådte i kraft 1. januar 2016. Siden den gang har flere lensmannskontorer blitt lagt ned, og politiets ressurser har blitt mer sentralisert.

Hasseldal i Østfold mener de nye etterforskningsmiljøene som nå er satt sammen, er mer effektive enn de man hadde da politiet var spredt ut på forskjellige kontorer.

– Vi vet at de samlede etterforskningsmiljøene har stor effekt. Splitter man opp, blir de mindre effektive.

– Politimesterne må fordele ressursene

Man regnet først med at KrF ville stemme for forslaget, og dermed sørge for et ja-flertall. Men til Dagbladet sa partiets justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad at de er skeptiske til at politikerne skal styre politiets ressurser.

– Vi støtter prinsippet i forslaget som det ligger helt klare føringer på i politireformen, men mener politimestrene må fordele ressursene, sa han.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund

Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener politikerne ikke bør store politiets ressurser.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Også leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund synes det er viktig at politiets ressurser ikke styres av politikerne. Han påpeker allikevel at de nye politidistriktene må følges opp.

– Politidistriktene har så dårlig økonomi at jeg tror ikke at vi er sikret et godt nærpoliti. Vi må ikke glemme de kommunene som har mistet sitt lensmannskontor. Her var den politiske lovnaden at de skulle få et politi som kom enda tettere på befolkningen, sier han til Politiforum.