NRK Meny
Normal

– En av dem blir verdensmester

De har gått hver sin vei innen rallysirkuset, men målet har de felles: Mads Østberg (24) og Andreas Mikkelsen (22) skal bli verdensmestere – og det blir minst en av dem, mener engelsk rallyekspert.

Østberg og Mikkelsen

Mads Østberg (t.v) og Andreas Mikkelsen jobber hardt for å vinne VM - og det er et mål eksperter tror de klarer å nå.

Foto: Espen Torgersen / Erlend Aas / NRK / Scanpix

– Det er jo det vi jobber for og drømmer om, sier begge rallyførerne.

Mads Østberg fra Våler i Østfold startet rallykarrieren i Sverige, men flyttet satsingen til moderlandet samtidig som han har deltatt i rally-VM. Andreas Mikkelsen på sin side valgte å starte sin karriere i England, og har bygget seg opp gjennom internasjonal kjøring i litt lavere klasser.

Begge har i lang tid blitt beskrevet som store rallytalenter, og snart kan vi begynne å høste frukter av unggutta som har stått til modning i lang tid.

– En av dem blir den neste norske verdensmesteren, fastslår rallyekspert Colin Clarke som i en årrekke har kommentert VM-runder i rally for World Rally radio.

LES OGSÅ:

SE VIDEO: Rallytalentene kjemper om fabrikksete

Video Mads Østberg og rallyfremtiden

Startet karrieren med å smadre lokalbutikken

Veien til en VM-tittel er lang, og for Mads Østberg startet den veldig tidlig. Som toåring fikk han sin første elbil som han kjørte rundt med i Texneslia i Våler hvor han vokste opp.

– Jeg begynte med krasjing og rulling allerede da, ja. Jeg rullet nedover gatene på Texnes, ler Mads.

Han lærte å kjøre bil som sjuåring, men det som virkelig satt Østberg på rallykartet i hjembygda startet før opplæringen kom i gang.

En ung utgave av Mads satt nemlig og ventet på moren som handlet i butikken på Sperrebotn i Våler. Og mens mor brukte lang tid, ble Mads meget utålmodig.

– Jeg ropte til henne at hvis hun ikke fortet seg, så skulle jeg starte bilen, ler han.

Og det gjorde han.

– Problemet var at bilen sto i gir, og jeg raste gjennom skyvedørene. Det ble en del oppstyr den gangen. Jeg får fortsatt høre det etter løp, men det er ikke like alvorlig nå. De skryter ofte av meg og sier: «Tenk at du kjørte gjennom butikken vår som liten».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Colin Clarke og Mads Østberg

Colin Clarke (til høyre) følger både IRC og WRC tett. Her intervjuer han Mads Østberg etter Rally Sverige.

Foto: Privat

Fikk rallykjøringen inn med morsmelken

Mads er den eneste i søskenflokken som har fulgt i farens bilspor. Pappa Morten er blant annet norgesmester i rally og er en kjent rallyprofil i Østfold.

Som 14-åring var Mads kartleser for sin far, og som 16-åring startet han å kjøre juniorrally i Sverige. Da han var gammel nok til å kjøre i Norge fortsatte han med rally i hjemlandet.

Suksess oppnådde han tidlig og tok sitt første NM gull i 2007.

Mens Mads Østberg herjet på skogen hjemme i Norge startet Andreas Mikkelsen sin karriere i England.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mikkelsen tok lappen i England

Andreas Mikkelsen

Andreas Mikkelsen trener mye styrke og utholdenhet når ha ikke er på reise. Da NRK møtte ham på Toppidrettssenteret var han i gang med en av dagens fire treningsøkter.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Jeg flyttet til England da jeg var 17 år for å ta sertifikat og starte med rally der. Jeg har alltid brukt budsjettet mitt til å kjøre utenlands. Om det var smart eller ikke får vi vel svar på senere, men jeg føler at jeg lærte bedre å kjøre på asfalt og tøffere grusveier der, forteller Andreas Mikkelsen.

Han har en bred sportsbakgrunn, og var blant annet på det norske juniorlandslaget som alpinist da han var 12 år gammel. I 2003 og 2004 var han på det norske juniorlandslaget i motocross.

En kneskade satte en stopper for hans videre karriere, dermed ble det rally for alle pengene. Han ble tidlig sett på som et av de største talentene i rally-VM, men karrieren fikk plutselig en bråstopp julen 2008.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Finanskrisen ødela satsingen

Andreas Mikkelsen

Han skal kjøre For Skoda i årets IRC-mesterskap. I WRC skal Andreas Mikkelsen representere Volkswagen i flere løp.

Foto: rally@ps-media.no

Finanskrisen stoppet plutselig pengeflommen fra faren, som finansierte det meste, og på julaften satt han der uten penger, uten team, og uten bil.

– Jeg var veldig privilegert som hadde en far som hjalp meg mye. Da han ikke lenger hadde mulighet, så var jeg usikker på hva jeg skulle gjøre videre. Men jeg ønsket ikke å gi meg og gjorde alt jeg kunne for å klare meg på egen hånd.

Han klarte å få stablet et team på beina og fikk tak i investorer. Han overbeviste på skogen i en av de lavere klassene, og i 2010 signerte han kontrakt med Skoda. Nå lever han igjen av å kjøre bil. Årets sesong ble kronet med å vinne IRC-mesterskapet (Intercontinental Rally Challenge).

IRC er en Eurosport-skapt rallyserie fra 2006 som står utenfor Det internasjonale bilsportforbundets (FIA) regi og satser på unge talenter.

SE VIDEO: Mikkelsen ble hyllet

Video Andreas Mikkelsen ble hyllet i natt

Arkiv: 08.11.2011. Andreas Mikkelsen ble hyllet etter seieren i IRC.

Full talentkrig i 2008

Mens Andreas jobbet med å skaffe seg et nytt økonomisk grunnlag, deltok han et år i Norgesmesterskapet og fant fort ut at Mads Østberg var hans argeste konkurrent. Og for en konkurranse det ble. Begge førerne dro ned den berømte rullegardina og skydde nesten ingen midler i kampen mot den andre.

– Det å se tilbake på den tiden er utrolig morsomt. Vi var bitre fiender i bilen og kompiser utenom, prøver Mads Østberg seg på.

– Venner utenom? Dere hadde jo blant annet en offentlig krangel på et diskusjonsforum?

– Ja, det var en periode det var litt fighting. Det er ingen tvil om det. Det ble jo også en stor mediesak ut av det, og jeg tror dette var bra for oss begge, selv om det kanskje ikke var like gøy der og da, sier han.

– Vi pushet hverandre hele sesongen, og det gjorde oss godt. Det ble litt mye alvor, men nå bare smiler vi av det, sier Andreas.

– Jeg håper jeg snart kjører samme mesterskap som Mads igjen. Vi fighter som bare det på skogen og er gode venner når vi parkerer bilene.

LES OGSÅ:

Sikker på at en av dem blir verdensmester

Rallygutta

Mads Østberg med Henning og Petter Solberg under Solberg Extreme Motorshow i november.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Petter og Henning Solberg har i alle år vært suverene innen norsk rally. Men nå må brødrene virkelig se opp for rallykometene som er i ferd med å ta dem igjen. Rallykommentator Colin Clarke tror ikke at den neste norske verdensmesteren heter Solberg.

– Mads og Andreas har kommet dit de er i dag på grunn av suksessen til Petter. Hans suksess har oppfostret en ny generasjon rallyførere – Mads og Andreas er de neste store førerne, sier han.

Clarke mener at begge har potensial til å bli verdensmestere, men mener at Mikkelsen ligger et hestehode foran. Grunnen? Mikkelsen får fabrikksete først.

– Mikkelsen har kjempet seg opp igjen uten penger, og han kommer til å få betalt for å kjøre bil resten av livet. Han blir den neste norske verdensmesteren. Når det gjelder Mads, så er han i en litt vanskelig posisjon. Han har i alle år betalt tre til fire millioner euro for å kjøre. Bilfabrikkene her er smarte, og de ser vel ingen grunn til å betale noen for å kjøre bil, når de heller kan ta betalt for det, sier Clarke.

Men han holder døren åpen for at Østberg kan få et fabrikksete – men avtalen kan bli noe spesiell.

– Jeg vet Mini og Prodrive har hatt problemer med budsjettene. Jeg ser ikke bort ifra at Østberg kan få et sete i førstelaget – mot at han betaler for det. Det kan være åpningen for et verdensmesterskap, sier Clarke.

LYD: Mikkelsen er mer sulten enn noen sinne

Generasjonsskiftet har startet

Atle Guldbrandsen kommenterer rally for Viasat. Han deler Clarkes syn på de norske gutta. Men mens Clarke tror at man må vente et par år til før gutta slår ut i full blomst, tror Guldbrandsen at unggutta allerede er i ferd med å ta over Solberg-tronen.

– Jeg føler generasjonsskiftet har kommet. Mads og Andreas er vel så gode som en del av de litt eldre førerne.

– Hvem blir verdensmester først?

– Det avhenger rett og slett av hvem som får fabrikksete først. Jeg tror Mikkelsen sitter i et Volkswagen-sete i 2013. Året etter kan han blir verdensmester, sier han.

– Men begge er gode nok allerede i dag til å forsvare en tittel, legger han til.

SE VIDEO: Mikkelsen er historisk

Video Andreas Mikkelsen ble historisk

Arkiv: 10.10.2011. Andreas Mikkelsen ble historisk

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: