Hopp til innhold

XXL avviser diskriminering

15 år gamle Awni El-helou fra Moss føler han ble utsatt for rasisme under en arbeidsuke hos XXL. – Vi kjenner oss på ingen måte igjen, svarer XXL.

Awni El-Helou

Awni El-helou publiserte et innlegg på Facebook der han beskylder XXL for rasisme etter en arbeidsuke.

Foto: Privat/Facebook

Det startet med en Facebook-post tirsdag. Der fortalte Awni El-helou hvordan han opplevde og tolket det at noen av elevene som var på XXL-butikken i Rygge på arbeidsuke fikk to gavekort som takk for innsatsen, mens de andre fikk ett.

«Hele arbeidsuka har jeg jobbet bra og vært konsentrert om det jeg fikk beskjed om å gjøre, slik at folk ikke skulle få et dårlig inntrykk av meg. Det jeg og alle mine ikke-etniske norske venner fikk for arbeidet vi utførte, var en rasistisk handling av daglig lederen, NN»(NRK har fjernet navnet), på XXL, skriver Awni El-helou på sine Facebook-sider.

15-åringen er elev ved Bytårnet skole i Moss var på arbeidsuke hos XXL i Moss forrige uke, sammen med flere venner. Da arbeidsuka var slutt ble arbeidsukeelevene samlet på lageret til butikken.

– Der fikk vi et gavekort på 100 kroner. Vi tok det imot og takket for det. Noen minutter senere ble alle de etniske norske tatt med til jakkeavdelingen der de fikk et ekstra gavekort på 100 kroner, sier han.

– Møte neste uke

Ifølge 15-åringen fikk ungdommene som fikk et ekstra gavekort beskjed om å ikke fortelle noe til de andre elevene.

– Jeg synes det var ganske uhøflig av dem og opplevde det som rasistisk.

Var det kun de etnisk norske som fikk ekstra gavekort?

– Ja, det var kun de etnisk norske som fikk ekstra.

Hvor mange var dere?

– Vi var ni personer, fem etnisk norske og fire ikke-etnisk norske.

Har du snakket med noen fra XXL om dette i dag?

– Nei. Vi skal ha et møte med rektor og XXL neste uke, sier 15-åringen.

Har tatt av

Kritikk mot XXL

Kritikken mot XXL hagler på bedriftens Facebook-side. Blant annet har leder i Rødt Bjørnar Moxnes kastet seg inn i debatten.

Foto: Skjermdump Facebook

Tirsdag kveld publiserte han innlegget på Facebook-sidene sine. Der skriver han at han leverte tilbake gavekortet da han fant ut at andre elever fikk et ekstra gavekort for sin innsats.

– Jeg la det ut på Facebook for at flere skulle få vite om det. Jeg hadde ikke forventet at det skulle ta av, men jeg synes det er ganske bra, forteller han.

Responsen på sosiale medier har tatt fullstendig av. Statusoppdateringen til Awni har i skrivende stund blitt delt 412 ganger.

Flere personer har også bombardert XXLs Facebook-sider med både kritikk og spørsmål.

– Feil å utlevere detaljer

Kjededirektør i XXL, Anders Fjeld sier at det er riktig at det var de som ytet en ekstra innsats som fikk den ekstra påskjønnelsen.

– Dette handler om en påskjønnelse for arbeidsinnsats. Det stemmer at de fikk en ekstra påkjennelse utover det som er normalt, sier han til NRK.

Han betegner saken som trist.

– Det er momenter i denne saken som vi er i dialog med skolen om. XXL har gjort en skriftelig vurdering av alle elevenes arbeidsinnsats, der noen utmerket seg spesielt.

XXL ønsker ikke å utdype nærmere hva de mener har skjedd.

– Vi er i dialog med skolen rundt detaljene i evalueringen.

Rektor: Ikke et utslag av rasisme

Rektor Bodil Orm ved Bytårnet skole sier lærere og avdelingsledere har snakket med elevene i etterkant, og hun mener de ekstra gavekortene ikke ble gitt som et utslag av rasisme.

– Vi stoler på det XXL har forklart om årsaken til forskjellen, om at det har med andre ting å gjøre, sier Orm.

Orm tror også at årsaken til at dette i første omgang ble skrevet nok der og da føltes som et utslag av rasisme.

– Men når vi nå har sett nøyere på hvordan ting har vært, så har man sett at det har vært andre årsaker. Det er en tilfeldighet at det ble et skille mellom etniske og ikke-etniske norske i denne sammenhengen.