NRK Meny
Normal

- Vil ha politikerne ut av styrene

- Det må ikke kunne sås tvil om politikernes habilitet, sier Halden-ordføreren, nå vil han ha politikerne må ut av styrene i kommunale selskaper.

Thor Edquist (H)

MER KOMPETANSE TIL STYRENE. Ordfører Thor Edquist forteller at det vil bli gjort forespørsler til folk uten politiske roller om å sitte i styrer i kommunale selskaper.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Politikerne må ut av styrene i kommunale selskaper, det mener Haldens ordfører Thor Edquist.

Han sier det er viktig å få inn mer kompetanse i styrene, og at det ikke skal kunne sås tvil om poltikernes habilitet.

- Alle saker, der politikernes habilitet blir satt i tvil, skader politikernes omdømme. Det er uheldig når det oppstår slike situasjoner, sier Edquist til NRK.no.

Les også:

Stillingsannonse Halden Asvo

ANMELDELSE HENLAGT. Den tidligere ordføreren ble anmeldt for mulig politisk korrupsjon i forbindelse med ansettelsen som avdelingsleder i ASVO, men statsadvokaten henla saken, da intet straffbart forhold var bevist.

Foto: Faksimile

ASVO-saken

Det var i fjor - etter den såkalte ASVO-saken, da Arbeiderpartiets daværende ordfører Per Kristian Dahl ble ansatt i sysselsettingsbedriften Halden ASVO, at den lokale debatten skjøt fart rundt politikeres roller i styrene i de kommunale selskapene.

Dahl var både generalforsamling og styreleder i ASVO, men trakk seg aldri fra vervene før han søkte og senere ble ansatt, som avdelingsleder i selskapet.

Ansettelsessaken fikk massiv kritikk fra flere hold, og ble beskrevet som uheldig og uryddig.

Thor Edquist ønsker ikke å kommentere ASVO-saken spesielt, men sier det er viktig at det ikke kan sås tvil om politikeres habilitet i styreverv.

- Derfor vil vi gjøre noe med dette nå. Det kan være uheldig hvis man som politiker også har verv i styrer og ens habilitet kan bli satt på prøve, sier Halden-ordføreren.

Les også:

Halden kommune rådhuset

GJENNOMGANG AV STYRER. I løpet av et par måneder skal styrer og selskaper gjennomgås.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mer kompetanse

Halden-ordføreren sier det vil bli gjort forespørseler hos personer med kunnskap og erfaring fra ulike styreverv i virksomheter utenfor kommunen.

Dagens politiske flertall i Halden mener bruk av eksterne vil sikre best mulig kompetanse.

Et av selskapene Edquist mener det er riktig å bytte styremedlemmer i er Halden Byutvikling AS, som skal jobbe for utvikling av Halden.

- Det er svært få av politikerne, som besitter en slik kompetanse som skal til, for å fylle plassene i et aktivt utviklingsselskap, sier han.

Les også:

Mer åpenhet

Også Halden kommune har selskaper med aksjeselskap-status, der det har vært vanskeligere å få innsyn for publikum og media.

Halden-ordføreren mener det ikke nødvendigvis må være slik, at selskapsformen skal lukke innsynet for allmenheten.

- Det behøver ikke være likhetstegn mellom dårligere innsyn og AS, sier han.

Edquist lover en gjennomgang av styrer og selskaper, og sier det skal vurderes hva som kan gjøres med styrets sammensetning og mandat.

- Det at enkelte selskapsformer kan gi mindre innsyn har litt med å gjøre hva man vil at folk skal få innsyn i, og det er opp til de som sitter og forvalter AS-et å informere om hva som blir gjort, mener han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte for fort – mistet førerkort

    En mannlig bilfører i 20-årene ble av politiet målt til å ha kjørt i 138 kilometer i timen i 90-sonen. Hendelsen skjedde på E18 ved Hærland i Eidsberg. Mannens førerkort ble beslaglagt.

  • Vil vurdere bom-rabatt

    Fredrikstad-ordførere Jon-Ivar Nygaard vil se på muligheten til å gi beboerne på Ambjørnrød rabatt i bomringene, som kommer opp neste år. Det skriver Fredriksstad Blad. Lokalsamfunnet på Ambjørnrød har ikke vært fornøyd med å måtte betale for å kjøre inn til byen. Grunnen er blant annet at de må reise til byen for å komme seg til butikken.