NRK Meny
Normal

– Jeg hører ikke på radio så kritikken preller av

Svaret kommer fra ordfører i Halden Per-Kristian Dahl etter kritikk fra svært mange hold da han takket ja til ansettelse i en lederstilling i det heleide kommunale selskapet ASVO, hvor han selv er styreleder og generalforsamling.

Video Halden, Dahl

Ordfører i Halden Per-Kristian Dahl tar kritikken med stor ro.

Blant kritikerne finner vi generalsekretær i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, Guro Slettemark, som sier at ansettelsen av Halden-ordfører Dahl bør granskes eller at han bør trekke seg fra ASVO-jobben.

– Usannsynlig uryddig og helt uholdbart, sier Slettemark om tilsettingen til Kommunal Rapport, etter at det sist uke ble kjent at ordføreren tar stillingen som avdelingsleder i selskapet.

ASVO er et av underselskapene til Industriprodukter AS, hvor Dahl fra før er styreleder og generalforsamling.

Dette er en «ikke-sak». Uansett hvor mange dere ringer som uttaler seg om saken anser jeg meg ferdig med å svare på spørsmål om dette, og kommenterer ikke noe mer nå.

Halden-ordfører Per-Kristian Dahl / NRK.no

(...) jeg gjør som idrettsutøvere. Jeg forholder meg stort sett til den lokale pressa. Så er jeg ikke så opptatt av hva som står i annen presse. Og jeg hører heller ikke noe særlig på radio. Derfor preller den kritikken forholdsvis lett av.

Ordfører i Halden Per-Kristian Dahl / NRK.no

Les også:

Bør granskes

Torsdag måtte ordføreren orientere representantene i kommunestyret om prosessen rundt sin nye jobb, etter anmodning fra Carl-Victor Sundling (H).

Dahl mener det hele har vært en grei prosess - fordi han på forhånd hadde informert om at han skulle fratre som styreleder - hvis han fikk jobben.

– Hvis ikke saken løser seg ved at Dahl trekker seg, bør saken granskes av kontrollutvalget.

Hvis ikke, bør den sendes til kommunesektorens etikkutvalg eller andre eksterne, mener generalsekretæren i antikorrupsjonsorganisasjonen, sier Slettemark.

– En «ikke-sak»

Dahl ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Slettemark.

– Jeg anser meg som ferdig med saken, sier han til Kommunal Rapport.

Til NRK.no sier ordføreren at dette er en «ikke-sak».

– Dette er i utgangspunktet en «ikke-sak». Det er ingen politisk sak. Likevel har jeg nå kommentert kritikken flere ganger. Uansett hvor mange dere ringer som uttaler seg om det som har skjedd, anser jeg meg ferdig med saken, og kommenterer ikke noe mer, sier Dahl.

– Jeg gjør som idrettsutøvere

– Det har kommet kritikk fra mange hold. Blant annet har det vært snakket om kameraderi og om svekket demokrati.

– Det tar jeg litt med smilebånd. Det er sånn at jeg gjør som idrettsutøvere. Jeg forholder meg stort sett til den lokale pressa. Så er jeg ikke så opptatt av hva som står i annen presse, sier Dahl før han fortsetter:

– Og jeg hører heller ikke noe særlig på radio. Derfor preller den kritikken forholdsvis lett av.

Burde ha informert

Ordfører i Halden, Per-Kristian Dahl, er ansatt som avdelingsleder ved Halden Asvo fra 1. oktober i år, av administrerende direktør Jan Wiig.

ASVO er en underavdeling av Industriprodukter AS, hvor Dahl fra før av er styreleder.

– Den daglige lederen har jo ansatt sin egen formelle sjef under seg selv. For meg virker det ikke som det er gjort noen juridiske feil, men man har satt seg selv i en litt underlig og vanskelig situasjon.

I en slik prosess er det viktig at man spiller med helt åpne kort, hvis ikke kan kritikken komme i ettertid, sier ekspert på styrevirksomhet, Fredrik Thorne, til nrk.no.

Jan Wiig, administrerende direktør i Halden Asvo

JAN WIIG. Administrerende direktør i Industriprodukter AS, mener ansettelsesprosessen har vært ryddig.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Forsvarer ansettelse

Det var 16 søkere til stillingen som avdelingsleder på ASVO og seks av disse ble tatt inn til intervju.

Jan Wiig, som er administrerende direktør i Industriprodukter AS, mener ansettelsesprosessen har vært ryddig, men innrømmer at andre kan ha en annen oppfatning.

– Jeg skjønner at saken kan oppfattes som spesiell. Derfor hadde jeg med meg styrets nestleder, tillitsmann og en annen leder i virksomheten under intervjuene. Det ble gjort for å vise at prosessen har vært gjort på en ordentlig og redelig måte, sier Wiig til nrk.no.

Les også:

– Har mitt på det tørre

Dahl mener det hele har vært en grei prosess - fordi han på forhånd hadde informert om at han skulle fratre som styreleder - hvis han fikk jobben.

– Jeg meddelte i intervjuet at jeg ville gå av som styreleder ved første ordinære generalforsamling. Så jeg ser ikke noe problem med det, sier Per-Kristian Dahl til nrk.no.

– Er ikke det litt sent, når du allerede har fått jobben?

– Jeg mener det var den riktige måten å gjøre det på rent juridisk. Derfor kunne jeg ikke gjøre det annerledes. Jeg har forholdt meg til vanlig ansettelsesprosedyre og har ikke vært involvert i dette som styreleder, sier Dahl til nrk.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 6 mill. til natur

    Fylkestinget har bevilget seks millioner kroner til utsatte naturmiljøer i fylket. Det er Miljøpartiet De Grønne som har drevet fram saken. – En del naturmiljøer som bekker, enger, og dammer, er blant de naturmiljøene som nå kan bli rehabilitert, sier gruppeleder i partiet Erik Skauen.

  • Nyheter fra Østfold