NRK Meny
Normal

- Vi må kunne forvente at kraftleverandørene klarer å levere kraft selv om det blåser

Telenors dekningssjef mener det er grenser for hva de kan gjøre for å holde mobilnettet oppe, hvis de ikke har strøm.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen

På Hvaler har alle basestasjoner batteribackup, og så kan man diskutere eller ønske at de har større batterikapasitet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. – Men det har vi ikke i dag.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I sekstiden i mandag morgen forsvant strømmen over store deler av Hvaler. To timer senere falt den første tredelen av Telenors basestasjoner ut, og mobildekningen forsvant. Etter fire timer, skjedde det samme med den neste tredelen av basestasjonene.

Det tok ni timer før strømmen var fullt tilbake på Hvaler-nettet. Underveis hadde Telenor fått i gang tre av ti reserveaggregatene de hadde sendt av gårde til Hvaler, og flere hadde blitt koblet opp hvis strømbruddet hadde vart lengre.

 • Les mer om strømbrudd:

Hvaler uten strøm i ni timer

Mistet strømmen? Dette har du krav på

Raser etter gjentatte strømbrudd i Hobøl

På spørsmål om det som skjedde i dag er forsvarlig, svarer Telenor-direktøren at Hvaler har en bedre utbygd reserveløsning enn mange andre.

Bedre på Hvaler enn mange andre steder

– I Hvaler-området har vi batteribackup på alle basestasjoner, det har vi ikke alle steder. Så kan man selvfølgelig diskutere, og ønske seg at man har reservekraft på alle basestasjoner i Norge i flere dager, eller et halvt døgn eller mer. Men det har vi ikke.

Hva gjøres med det?

– Vi investerer store beløp i å gjøre systemet stadig mer robust. Men det hjelper ikke hva vi gjør på batterisiden uten en mer stabil kraftsituasjon, svarer Amundsen.

– Vi må kunne forvente at kraftleverandørene klarer å levere kraft selv om det blåser. Det er noe av sakens kjerne.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

  Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

 • Klager på nei til felling av ulv

  Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

  Ulv tok sau i Halden
  Foto: Lotte Olsen/NRK