NRK Meny
Normal

- Skremt av jagende ulver

Påsketuren ble en skremmende opplevelse for en mann i Tistedal mandag ettermiddag.

Torbjørn Lindstrøm fra Tistedal var ute og gikk sin faste daglige tur i Oreid-området nær Coop-butikken på det lille tettstedet i Halden annen påskedag ved 14-tiden, da han hørte en romlende lyd på jordene ved siden av veien der han gikk.

- Jeg så da plutselig en rådyrflokk på 12-15 dyr komme i fullt firsprang, sier Lindstrøm til NRK.no, og han stusset over den voldsomme farten rådyrene hadde og at de styrte rett inn i boligområdet på stedet.

Men straks skjønte han grunnen.

- Jeg er veldig naturinteressert, og lurte på hva i alle dager som hadde satt slik fart i rådyrene.

Det gikk ikke mange sekundene før jeg så et par ulver 40-50 meter bak rådyrflokken, forteller han.

Les også:

Rådyrene søker etter føde i stivspekt jord

RÅDYRFLOKK JAKTET AV ULV. En flokk på 12-15 rådyr flyktet inn mellom boligene i Tistedal, da minst to ulver halset etter dem.

Foto: Dagfinn Aune

Nær bebyggelsen

Lindstrøm stod selv i underkant av 100 meter fra ulvene, og han utelukker ikke at det kan ha vært flere ulver enn de to han så.

- Måten rådyrflokken delte seg på, og at et par av de større rådyrene like etter kom springende fra en helt annen kant enn der jeg observerte ulvene, kan tyde på at det var flere enn to ulver, sier han.

Da ulvene nærmet seg rådyrflokken var de samtidig ganske nær husene ved Coop-butikken.

- Ulvene sprang ganske nær opptil de nærmeste boligene før de snudde, forteller Lindstrøm.

Les også:

- Ikke tvil om at det var ulv

- Jeg har tilbragt mye tid sammen med hunder gjennom livet, og jeg kan lett se hva som er hund og annet. Og i dette strålende sollyset vi hadde søndag ettermiddag var det ikke vanskelig å se at dette var ulv, sier han.

Han beskriver ulvene som relativt store, og den ene var lysere i pelsen enn den andre.

- Hunder ville mest sannsynlig ha bjeffet voldsomt i jakten på en rådyrflokk, men de to ulvene jeg så var svært fokuserte på oppgaven.

De løp på en spesiell måte, og de var helt stille mens de nærmet seg rådyrene, sier Lindstrøm, som kunne følge ulvene mens de beveget seg i åpent terreng over et jorde.

- Skremmende nær

Like etter at Torbjørn Lindstrøm observerte rådyrene og ulvene, kom en annen mann til stedet, som også observerte rådyrene.

- Han visste nok at det var 1. april i dag, så han lot seg ikke uten videre overbevise om at ulver hadde jaget rådyrene. Men hadde jeg ikke vært sikker hadde jeg ikke brydd meg om å snakke om dette, sier Lindstrøm.

Søndag kveld hadde de rundt 15 rådyrene ikke vendt tilbake til skogen, men lå ute på et jorde nær tettbebyggelsen.

- Jeg har hørt om ulv ved Femsjøen ikke langt unna Tistedal, og det er også gjort observasjoner mange andre steder i Halden, men at de skulle forfølge rådyrene helt inntil husveggene her hadde jeg ikke trodd, sier Lindstrøm.

Han synes observasjonen søndag var ubehagelig på den måten, at ulvene åpenbart ikke er redde for å komme helt opp til tettbygd strøk, når de er sultne og på jakt.

- Jeg synes det var skremmende nær, og liker det ikke. Jeg vil nok begrense min egen ferdsel i skogen et stykke unna bebyggelsen her på kveldstid for fremtiden, sier han til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gjør plass til flere

    Sarpsborg 08 gjør plass til 484 ekstra publikummere under neste ukes play off-kamp før Europa League førstkommende torsdag. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Det er bortetribunen som blir tatt i bruk, da de ikke venter storinnrykk fra Israel.
    VIDEO: Mann av huse for å få billetter

    Lang kø for å sikre seg billetter til neste kamp.
  • Grovt hærverk i Moss

    Omtrent tretti lyssøyler har blitt veltet og ødelagt langs bryggepromenaden i Moss i natt. Det skriver Moss Avis. Politiet har gjort undersøkelser og det er oppretta sak, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til avisa, som også skriver at Hafslund er varsla slik at man kan få tatt strømmen på søylene.