NRK Meny
Normal

- Raser mot ulvefangst

Dyrevernalliansen reagerer på at ulv igjen skal jages og merkes.

ulv

FRYKTER FOR ULVENS LIV. Dyrevernalliansen peker på at angst- og stressreaksjoner ulvene opplever i forbindelse med fangst og påfølgende merking, kan ta livet av dyrene.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme
Byline Rainer Prang
Journalist

Artikkelen er flere år gammel.

NRK meldte tirsdag at Miljødirektoratet har gitt Høgskolen i Hedmark tillatelse til å fange og merke åtte ulver i fylkene Hedmark, Akershus og Østfold i 2014.

Dyrevernalliansen reagerer på at ulv igjen skal jages og merkes.

- Det er flere årsaker. Blant annet har minst tre ulver omkommet i forbindelse med slik merking de siste ti årene, sier Susanna Lybæk - biolog og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen.

Les også:

Høy risiko

Tillatelsen til å fange og merke åtte ulver gjelder ikke for ulvene i Østmarkareviret.

Dyrevernalliansen mener det er feil og farlig at ulvene jages med helikopter og merkes med GPS-halsbånd.

Susanna Lybæk

DÅRLIG DYREVELFERD. Susanna Lybæk, som er biolog og vararepresentant i Forsøksdyrutvalget, mener fangst og merking utsetter ulvene for unødvendige plager.

Foto: Dyrevernalliansen/ Iselin Linstad Hauge

- En fersk rapport fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (2013) konkluderer med at det er høy risiko for dårlig dyrevelferd ved slik jaging og påskyting fra helikopter, sier Susanna Lybæk til NRK.no.

Vitenskapskomiteen skriver

"Dette på grunn av de alvorlige frykt- og stressreaksjonene under jakten og påfølgende muligheter for dødelighet forårsaket av medikamentell immobilisering.”

Foruten pilene, som skal bedøve ulvene under merking, frykter Dyrevernalliansen at selve halsbåndet med GPS-senderen kan skade dyrene.

- Slike GPS-halsbånd er en vesentlig belastning, siden de kan gnage og danne sår, eller sette seg fast slik at dyret kveles, sier hun og viser til at flere ulver har omkommet i forbindelse med merking.

- Utstyr i gale hender

Dyrevernalliansen mener også at det er bekymringsfullt at ulvene merkes med sporingsutstyr, da sporingsinformasjonen i verste fall kan falle i gale hender.

- Vi frykter at et slikt GPS-halsbånd i praksis kan være en dødsdom for ulven, sier Lybæk.

Hun sier at Dyrevernalliansen ikke er en aksjonsrettet organisasjon, som vil komme til å forsøke og hindre merkingen ute i terrenget.

- Men vi vurderer å klage på dette vedtaket, sier hun til NRK.no.

Fangst og merking

For å kunne skaffe god informasjon om ulvens biologi og økologi er det nødvendig å samle data på individnivå.

Forskningsprosjektet SKANDULV har gjentatte ganger fanget og merkert ulv.

På sine nettsider beskriver SKANDULV at ulvene holdes i sjakk mens prøver tas og merking pågår ved hjelp av bedøvelsespiler skutt fra helikopter.

Dyrene blir så påsatt GPS-halsbånd (Geografisk Posisjonerings System), som posisjonerer seg ved hjelp av satellitter, og rapporterer til det svensk-norske forskningsprosjektet via mobilnettet.

GPS-senderne gir informasjon om ulvens arealbruk, reproduksjon og dødelighet og forskerne muligheten til å beregne ulvenes drapstakt på ulike byttedyr.

Strenge regler

En vellykket fangst og merking er avhengig av et godt forarbeid for å lokalisere ulvene ved snøsporing, skriver SKANDULV på egne hjemmesider.

Til dette tildels krevende arbeidet får forskerne hjelp fra en rekke lokale folk på svensk og norske side av grensen.

Bruk av forsøksdyr er strengt regulert i Skandinavia, og all forskning på ville dyr blir utført av profesjonelle med lang erfaring i sitt fag.

Ingen prosjekter kan gjennomføres uten at en rekke statlige institusjoner har godkjent prosjektet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Motstandsbevegelsen får demonstrere

  Den nordiske motstandsbevegelsen får demonstrere i Fredrikstad likevel, opplyser deres advokat Nils Nordhus.

  – Politiet har tilbudt mine klienter å demonstrere i Fredrikstad under de samme betingelsene som tidligere, men på andre datoer enn den 29. juli. Dette er oppe til vurdering hos Den nordiske motstandsbevegelsen, sier han.

  Nazi-demontrasjonstog i Falun 1. mai 2017
  Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
 • Kripos advarer mot "Snap map"

  Kripos advarer foreldre mot den nyeste Snapchat-oppdateringen, «Snap map», som gjør det mulig for andre å se hvor du befinner deg. – Generelt så vet vi at de som ønsker å utnytte barn vil oppsøke steder hvor barna er, og kanskje utgi seg for å være barn selv. Derfor er det viktig at foreldre vet om den nye funksjonen i Snapchat, og vet hvem barna har åpen profil for og ikke, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due, til Nettavisen.