NRK Meny
Normal

Skal merke åtte ulver

Høgskolen i Hedmark skal fange og merke åtte ulver i 2014.

Ulv

SKAL FANGE ÅTTE ULVER. Ulv i fylkene Hedmark, Akershus og Østfold i 2014 skal fanges og merkes i år.

Foto: Per Løchen / Scanpix

Miljødirektoratet har gitt Høgskolen i Hedmark tillatelse til å fange og merke åtte ulver i fylkene Hedmark, Akershus og Østfold i 2014.

Tillatelsen gjelder ikke for ulvene i Østmarkareviret.

I vilkårene fra direktoratet heter det at grunneiere, kommuner og politi skal varsles før fangst og merking gjennomføres.

Hvis hvis det skal fanges ulv i et verneområde, må vernemyndighet søkes, heter det fra Miljødirektoratet.

Direktoratet ber om en oppsummering fra Høgskolen i Hedmark innen 1. februar 2015.

Les også:

Fangst og merking

For å kunne skaffe god informasjon om ulvens biologi og økologi er det nødvendig å samle data på individnivå.

Når forskningsprosjektet SKANDULV fanger og merker ulv, holdes ulvene i sjakk mens prøver tas og merking pågår ved hjelp av bedøvelsespiler skutt fra helikopter.

Dyrene blir så påsatt GPS-halsbånd (Geografisk Posisjonerings System)., som posisjonerer seg ved hjelp av satellitter, og rapporterer til det svensk-norske forskningsprosjektet SKANDULV via mobilnettet.

GPS-senderne gir informasjon om ulvens arealbruk, reproduksjon og dødelighet og forskerne muligheten til å beregne ulvenes drapstakt på ulike byttedyr.

Les også:

Strenge regler

En vellykket fangst og merking er avhengig av et godt forarbeid for å lokalisere ulvene ved snøsporing, skriver SKANDULV på egne hjemmesider.

Til dette tildels krevende arbeidet får forskerne hjelp fra en rekke lokale folk på svensk og norske side av grensen.

Bruk av forsøksdyr er strengt regulert i Skandinavia, og all forskning på ville dyr blir utført av profesjonelle med lang erfaring i sitt fag.

Ingen prosjekter kan gjennomføres uten at en rekke statlige institusjoner har godkjent prosjektet.

En ulv på frokostbordet! Det var nesten det et ektepar fra Degernes opplevde i dag tidlig. Og det er ikke første gangen de har hatt rovdyret på besøk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NAV-brukere må vente i gågata

    NAV-kontoret i Sarpsborg får kritikk av brukerne for at de må stå ute i gågata og vente på å bli sluppet inn av sin saksbehandler, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Mange føler at de nærmest blir satt i en gapestokk når de står utenfor NAV-kontoret og venter. NAV-lederen sier det vil bli endringer, men først fra nyttår.

  • Hentet penger i Norge

    En polakk ble stanset på vei ut av Norge på Svinesund tidligere denne uka, og da fant tollerne 90.000 norske kroner i bilen. Mannen ville ikke gi noen forklaring på hvor pengene kom fra, så de ble beslaglagt. Mannen ble også kontrollert da ha kom til Norge tidligere samme dag. Da fant tollerne ikke noe av interesse.