Hopp til innhold

Russestyre føler seg netthetset av voksne

Russestyret føler seg uthengt og mobbet av voksne etter at de frontet terrorsjef-kåring i Fredrikstad.

Nettmobbing

Russestyret er sjokkerte over behandlingen de har fått på sosiale medier og i kommentarfelt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Stephan Reis / NRK

Russestyret ved Frederik II videregående skole i Fredrikstad frontet russesaken, der medruss har drukket urin og sæd.

Jeg har aldri prøvd å rettferdiggjøre at det gikk så langt, for det gjør jeg ikke. Det gikk altfor langt og vi skulle stoppet det tidligere, men vi stoppet det faktisk til slutt før det gikk enda lenger.

Henriette Jørgensen

Anledningen var kåring av årets terrorsjef. Etter at russestyret stilte opp i media, føler de seg uthengt på sosiale medier og i kommentarfelt.

Henriette Jørgensen mener folk tror at det er russestyret som har deltatt i selve kåringen. Det har vi ikke, understreker hun.

– Vi som russestyre har som jobb å være talspersoner for russen, og det er nettopp derfor vi valgte å gå ut i media med navn, for å virke troverdige. Vi må snakke for 400 elever, og mye av det jeg sa var basert på det medrussen ville videreformidle, sier Jørgensen.

– Jeg syns det er ekstremt viktig å få frem at verken jeg eller noen av de andre jentene som har uttalt seg var deltakere. Jeg sto kun på sidelinjen og så på, legger hun til.

– Forkastelig

Jørgensen er sjokkert over netthetsen de har fått for å stille opp.

– Jeg synes det er helt forkastelig at voksne mennesker på over 30 år skal mobbe oss på nettet. Vi har fått flere henvendelser fra voksne som syns vi er ansvarsfulle, flinke jenter som tar ansvar og står opp for russen, men så har vi de nettmobberne, forteller hun.

– Jeg har blitt oppdratt til å respektere andre mennesker og deres valg. Ikke mobbe det. Allikevel gjør de som lærer oss dette akkurat det samme. Noen av de kommentarene gjorde meg ordentlig sint, og litt lei meg, for de aner faktisk ikke hvordan det virkelig er. De vet ikke hvor tidkrevende og ansvarsfullt det er å være med i et russestyre, og hvor mye dritt vi mottar. Vi hadde fått dritt fra elevene om vi avskaffet terrorkåringen, og fra foreldrene når den blir gjennomført. Vi er 18 år. Alle de påmeldte gjorde det hundre prosent frivillig. Og siden vi er et styre på vegne av elevene er det de vi må høre på, fortsetter Jørgensen.

– Jeg ser stolt av oss

Men måtte dere ikke forvente en slik reaksjon?

– Det syns jeg er en dum ting å si. Hvorfor skal vi få dritt når vi stiller opp for russen? Jeg har aldri prøvd å rettferdiggjøre at det gikk så langt, for det gjør jeg ikke. Det gikk altfor langt og vi skulle stoppet det tidligere, men vi stoppet det faktisk til slutt før det gikk enda lenger, sier Jørgensen.

– Jeg syns det er teit og respektløst at de voksne skal kalle oss dumme bare fordi vi er voksne nok til å stå for det vi sier, i motsetning til mange av dem. Vi kalles dumme, blir fortalt at ingen vil ansette oss, at vi er umodne og at vi har dårlig oppdragelse, og ja, for all del; stakkars foreldre.

–Stakkars mamma og pappa som har en datter med bra karakterer, jobb, er med på russebuss og har en rolle i russestyret. Stakkars dem som har oppdratt meg til å ta ansvar og stå opp for andre. Nå blåser jeg i janteloven og sier at jeg er stolt av oss. Jeg er stolt av at vi er modne og ansvarsfulle nok til å gjøre dette.

– Sjokkerende

Hun får støtte av Sejla Pehlivanovic og Hanna, som er festsjef.

– Det har vært ganske hardt å få så mye kritikk, med tanke på at vi aldri trodde det ville gå så langt. Dette var egentlig ment som noe privat for Frederik-russen, men med tanke på at dette spredte det rundt i media, har det dessverre ikke blitt sånn likevel. Da følte vi at vi måtte få ut riktig informasjon, for vi fremstår jo nærmest som dumme etter avisoppslaget. Synes akkurat det er veldig trist, med tanke på at vi er en gjeng med oppegående mennesker, som kun har som mål å få frem at dette var en frivillig kåring hvor fem av de to hundre menneskene til stede, utførte oppgavene det ble skrevet om, sier Sejla.

Hun synes det er trist at voksne fyrer løs.

– Vi synes responsen har vært utrolig negativ og egentlig sjokkerende. Det er så utrolig mange voksne som ikke vet hvor grensa går når det kommer til kommentarfelt i medier. Vi har blant annet fått høre at vi er dumme, patetiske og barnslige, til og med at vi er løse, sagt på en mer innpakket måte. Jeg synes det er kjempetrist at andre får dette bildet av oss, kun fordi vi prøver å ta på oss et ansvar som dessverre ble dårlig fremstilt i media.

– Åpenlys mobbing


Selv om de har frontet russens terrorsjef-kåring, mener hun de ikke fortjener en slik behandling og netthets.

– Jeg skjønner at folk, og spesielt da eldre, reagerer på denne måten fordi de selv var ungdom i en tid da dette var helt tabu. Men jeg mener at de også må vite den hårfine grensen mellom åpenlys mobbing og konstruktiv kritikk. Vi fikk et par konstruktive kommentarer, og de tar man også mye bedre, rett og slett fordi de ikke går til personangrep.

– Det andre var bare kjempesjokkerende og veldig triste å lese, fordi vi ikke er vant til slik negativ tilbakemelding på det vi driver med. Vi har fått skryt for å være et veldig ansvarsfullt styre, som tar hånd om arbeidsoppgavene våre. Vi har også stor fokus på å få en god dialog med både helsepersonell, skole og politi, for at russetiden skal bli et best mulig utfall for alle. Dette tar mediene dessverre ikke med, og vi blir framstilt som om vi ikke har noen moral eller verdier.

– Russetiden har forandret seg

Hanna synes det ikke er rart at barn blir mobbet av andre barn når man ser hvordan foreldrene deres nettmobber 18-åringer.

– Vi har ikke stilt i kåringen eller utført noen av oppgavene, men blir kalt for ludder og skjellsord av vilt fremmede menn som tror vi som var avbildet i avisen har gjort alle tingene som er nevnt, sier hun.

Sanne Evensen mener flere av kommentarene er mobbing, og mener man må kunne forvente mer av voksne.

De skal ikke skrive slike upassende og krenkende kommentarer.

Men må dere ikke tåle at folk reagerer?

– Vi skjønner veldig godt at folk reagerer på festene, særlig den eldre generasjonen. Mange har ikke skjønt hvor mye russetiden har forandret seg siden da de selv var russ. Terrorkåring er kun noe som russen i Fredrikstad har, og det er faktisk en del av russefeiringen, selv om den ikke skjer i mai.

Må gjøre noe med det

Det er ikke første gang russen føler seg hetset av voksne. Da en gjeng sto frem om russebussen sin, opplevde de det samme.

Da NRK intervjuet guttene som ble netthetset på grunn av bussen, sa Ragnar Foss ved ungdomsavsnittet i Østfold politidistrikt at han kjenner godt til at også voksne nettmobber.

– Barn blir som foreldrene er, ikke som foreldrene sier at de skal bli. Men det overrasker oss ikke, sier Foss.

– Blir det for grovt og for sterkt må man gjøre noe med det.