Hopp til innhold

«Du skal ikke bare drepe deg selv snart og gjøre alle en tjeneste?»

Tanja Høglund Pettersen (16) har blitt nettmobbet i flere år. Nå tar hun et oppgjør med dem som gjemmer seg bak skjermene.

Tanja Amanda Höglund Pettersen

Dette er noen av meldingene som ble sendt til Tanja Høglund Pettersen på nettstedet Ask.fm.

Foto: Skjermdump/Privat

– «Du skal ikke bare ta å drepe deg selv snart og gjøre alle en tjeneste? Da blir vi endelig kvitt det stygge trynet ditt. Jesus, skjønner ikke at du kan ha kjæreste».

Dette er en av mange hundre meldinger som er sendt til Tanja Høglund Pettersen (16) på nettstedet Ask.fm, hvor folk kan sende inn anonyme spørsmål til brukerne.

Sarpsborg-jenta ble sittende foran skjermen en hel natt for å svare på alle de stygge kommentarene som strømmet inn.

– Det gikk inn på meg, selv om jeg prøvde å ikke bry meg så mye, forteller Tanja til NRK.no.

«Du fortjener ikke å leve»

I Norge er det flere barn som blir mobbet, på nettet og utenfor, enn i de fleste andre europeiske land. Barn helt ned i niårsalderen hetser hverandre på nettet.

Tanja forteller at hun har blitt mobbet siden hun flyttet til Sarpsborg for to år siden, både over internett og på skolen. Det toppet seg da hun opprettet profilen på Ask.

Hun satt foran skjermen og leste meldinger folk som kalte henne «feit», «hore», «hemma» og «stygg».

En av dem lyder: – «Hvorfor er du så jævlig stygg, sjokk at moren din ville ta vare på deg, du fortjener ikke å leve». Litt lenger ned på siden står det: – «Hvorfor i helvete er du født? Hele Sarp venter på at du skal ta selvmord».

Står frem for å hjelpe andre

Til slutt fikk Tanja nok. Hun bestemte seg for å ta et oppgjør med nettmobberne på bloggen sin, og skrev et innlegg der hun konfronterte de anonyme brukerne.

Tanja Pettersen

Tanja Høglund Pettersen forteller at hun står frem for å hjelpe andre som er i samme situasjon.

Foto: Privat

– Jeg har alltid vært en person som ikke tør å ta opp ting, men så bestemte jeg meg for å gjøre det. For å hjelpe andre som kan slite med det samme problemet, som er i samme situasjon som meg, forteller hun.

Innlegget har fått enorm respons og har i skrivende stund blitt delt av over 6700 personer. Rundt 570 mennesker har kommentert.

– Jeg har fått utrolig mange positive kommentarer. Det er veldig mange som støtter meg, sier Tanja.

Tanja og foreldrene hennes har anmeldt netthetsen til politiet. Moren, Monica Høglund Pettersen, skjelver i stemmen når hun snakker om alt hatet datteren er blitt utsatt for.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg blir bare så sinna og så trist. Det er helt sykt hva folk får seg til å skrive, sier hun til NRK.no.

Moren forteller at hun er veldig urolig for hva nettmobbingen gjør med Tanja.

– De tar det mindre seriøst

Pia Lang, prosjektleder for Medietilsynet Trygg Bruk, tror ungdom syns det er lettere «å slenge dritt» når de kan være anonyme.

– Vi vet fra samtaler med ungdom at de tar det mindre seriøst. De tenker at når de gjør det på nett så er det ikke så farlig, og at de ikke kan bli oppdaget. Konsekvensene blir borte, sier Lang til NRK.no.

– De slipper å stå ansikt til ansikt med den som opplever det, og slipper å føle skam over å ha sagt noe stygt, fortsetter hun.

Lang understreker at Ask.fm har påpekt at de kan utveksle ip-adresser, dersom noen blir utsatt for netthets og mobbing.

– Hvis det går for langt, som i dette tilfellet, er det lurt å anmelde det. Da kan politiet begynne å etterforske sakene, og få tak i dem som har utført mobbingen, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under)

  • SE VIDEO:
    Intervju med Pia Lang i Medietilsynet om nettmobbing

    Foto/redigerer: Martin Tangen Schmidt

– Bloggen er blitt et fristed

Tanja og moren har snakket mye om mobbingen hjemme. Hun har vært skeptisk til at Tanja er så offentlig på bloggen, men samtidig vil hun ikke ta den fra henne.

– Det er blitt et slags fristed for henne, der hun kan fortelle sin versjon av ting. Jeg syns det er tøft gjort av henne å stå frem med dette. Det er sikkert veldig mange som blir mobbet, som ikke tør å gjøre noe og ikke sier noe til foreldrene sine.

– Samtidig har vi snakket om at man ikke kan forvente å få bare positive kommentarer og at alle er enige i det man skriver. Men det er forskjell på det og mobbing, sier moren.

Tanja forteller at hun beholder bloggen på grunn av de positive kommentarene hun får.

– Den hjelper meg å bearbeide ting. De positive kommentarene får meg til å føle meg bedre, forteller hun.

Digital mobbing i Norge og Europa

Land/verdensdel

Hvem? 

 Hvordan?

Hva skjedde? 

I Norge

31 prosent er blitt mobbet på nett og/eller utenfor siste 12 måneder.

18 prosent er blitt mobbet ansikt til ansikt, 6 prosent via nettet, 8 prosent via mobiltelefon. Mobbing på nett skjer oftest via sosiale nettverk.
 

5 prosent av de over 11 år har fått stygge/sårende meldinger, 2 prosent har opplevd at slike meldinger ble spredt, og 2 prosent er blitt truet på nettet.
 

I Europa

19 prosent er blitt mobbet på nett og/eller utenfor siste 12 måneder.

13 prosent er blitt mobbet ansikt til ansikt. 6 prosent via nettet, 3 prosent via mobiltelefon. Mobbing på nett skjer oftest via sosiale nettverk.

4 prosent av de over 11 år har fått stygge/sårende meldinger, 2 prosent har opplevd at slike meldinger ble spredt, og 1 prosent er blitt truet på nettet.
 

I følge medietilsynet rammes barn helt ned i ni års alderen av grov trakassering på nett. Og ikke sjelden spres stygge kommentarer, rykter og løgn av anonyme personer.

Grov nettmobbing