Hopp til innhold

- Beklagelig med rovdyr-uenighet

– Det er beklagelig at Stortingets rovdyrforhandlinger har brutt sammen, mener leder i rovviltnemnda i Østfold, Oslo og Akershus, Eirik Milde.

Ulv, Jerv og Gaupe

Partiene på Stortinget har ikke blitt enige om bestandsmål og forvaltning av rovdyrene i Norge.

Foto: Franck Delhomme/Pete Cairns(BBC)/Namsskogan Familiepark

Stortinget har forhandlet for å komme til enighet i rovdyrpolitikken, men forhandlingene brøt sammen i natt. Dette er beklagelig, mener leder i rovviltnemnda i Østfold, Eirik Milde.

LES OGSÅ:

– Enighet ønskelig

Regjeringen ønsket en bredere enighet på Stortinget om nye bestandsmål for ulv og bjørn og en rekke andre forhold, og forhandlingene har foregått i hele år.

Det har spisset seg til de siste to ukene, og partiene startet innspurten på forhandlingene tirsdag ettermiddag. I natt ble det imidlertid brudd.

– Man hadde stått seg på å ha en enighet i Stortinget om det som gjelder rovdyr, men jeg må jo registrere at dette har skjedd, sier Milde til NRK.no.

Forhandlingsbruddet betyr at rovdyrforliket fra 2004 fortsetter å være gjeldende. Når det gjelder ulv er bestandsmålene tre årlige ynglinger for Østfold, Akershus og Hedmark, og seks årlige ynglinger for gaupe.

LES OGSÅ:

Jobber mot ulovlig jakt

En del av diskusjonen i rovdyrforhandlingene har dreid seg om hvorvidt man skal gjøre det enklere å drepe streifdyr og skadedyr, typisk ulv og bjørn, som oppholder seg utenfor rovdyrsonen og/eller i tettbygde strøk.

Milde håper at de manglende endringene i rovdyrpolitikken ikke vil føre blir mer ulovlig jakt.

– Nå er det påvist noe ulovlig jakt på ulv, men jeg håper inderlig at vi unngår dette. Man må respektere Stortingets vedtak, og det er det som ligger til grunn, understreker han.

Han sier de vil fortsette å jobbe i rovviltnemdene for å unngå at dyr felles ulovlig.

– Dette handler informasjon og om respekt for loven, sier Milde.