Visjonær millionbedrift

Visjon Norge i Drammen tjener millioner på gaver.

Kontrollrom Visjon Norge.

Kontrollrom Visjon Norge.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Selskapet produserer kristne TV-programmer og har som mål å sende 24 timer i døgnet.

I fjor omsatte selskapet for nærmere 100 millioner kroner. Nesten alt er gaver fra TV-kanalens seere.

– Her er det bare å ringe inn. Her er det telefonvakter til å ta imot din telefon. Så enten du har et bønnebegjær, eller ønsker å gi en gave, er det bare å ringe inn, melder programleder Ivar Kolstad i Visjon Norges program Studio Direkte.

Jevnlig forteller Visjon Norges ansikter deg hvordan du kan bli en giver, eller partner som de kaller det. På call-senteret til Visjon Norge kan publikum gi av hjertens lyst. Og det er nettopp det de gjør. I fjor omsatte TV-produsenten for 97,6 millioner kroner, og det er ny rekord med en oppgang på 15,7 millioner i forhold til 2010. Omsetningen har økt jevnt og trutt, og i 2011 var overskuddet på nesten syv millioner kroner.

– Pengene går til å produsere TV og til å distribuere sendingene våre, også driver vi et omfattende misjonsprosjekt i utlandet, sier styreleder og redaktør Jan Hanvold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ivar Kolstad.

Ivar Kolstad er programleder for Studio Direkte.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Som annen frivillig virksomhet

Ifølge Hanvold mottar Visjon Norge daglig mellom 200 og 500 telefoner eller SMSer fra publikum. Hanvold sammenligner millionbedriften med annen frivillig virksomhet, som idrettslag og hjelpeorganisasjoner.

Han mener media er altfor opptatt av kombinasjonen kristne og penger.

– Alle andre frivillige kan samle inn penger, men hvis kristne gjør det, snakker man om avlat. Og det blir helt feil. Jeg mener kristenfolket må gi til det de har lyst til. Du kan ikke manipulere folk til å gi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jan Hanvold.

Jan Hanvold sier pengene går til tv-sendingene og misjonsprosjekt i utlandet.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Bør gi en tiende

Hanvold mener alle kristne bør gi en tiende, eller ti prosent av sine inntekter, enten til sin lokale menighet eller til virksomheter som Visjon Norge.

– Da blir de jo velsigna, for det sier Guds ord klart og tydelig, sier Hanvold.

– Hva drømmer du om?

– Det vi drømmer om er å nå ut med evangeliet, om Jesus Kristus. Slik at så mange som mulig kan bli reddet for evigheten.

– Og hvor mye penger trenger du da?

– Da trenger vi ganske mange milliarder. Vi drømmer egentlig om at vi skulle vært på nivå med NRK. Da kunne vi drevet en TV-kanal over hele verden.

Gir det han kan

I Krokstadelva sitter en av giverne til Visjon Norge. Gunnar Aaberg gir sitt faste månedlige beløp. Er det ekstra innsamlinger til formål han liker, bidrar han litt ekstra, hvis lommeboka tillater det.

– Akkurat dette som går inn i vår tro, det trigger nok, sier Aaberg.

– Du tror ikke du blir litt lurt, da?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg har vært med i mange år. Hele livet har jeg bidratt til forskjellige innsamlinger. Jeg kjenner Hanvold og mange flotte mennesker der, og det er ikke noe tull. Det er mer interessant hva de har gjort med pengene. Hvis jeg ikke hadde sett noen frukter av det jeg gir, så hadde jeg bråstoppa, avslutter Aaberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gunnar Aaberg.

Gunnar Aaberg sier han hadde stoppet å betale om han ikke hadde sett frukter av det han gir.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Magne Lerø

Magne Lerø mener at det ikke er noe galt i å gi penger til evangelisering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Grunn til et kritisk blikk

Heller ikke redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tror folk blir lurt.

– Men jeg syns kanskje at det kan være grunn til et litt mer kritisk blikk på om man faktisk når så gode resultater ved den form for kringkastingsvirksomhet som Visjon Norge driver, sier han.

– Hvilke resultater har de oppnådd?

– Jeg kjenner ikke så godt til det, men de har i alle fall såpass resultat at de tror på det selv, og det er veldig mange som tror at dette nytter. En kan ikke bevise dette her, så vi må bare forholde oss til det at det er en stor vilje hos en del mennesker for å gi penger for å spre det kristne budskapet. Det er ikke det verste folk kan bruke penger på, men det er en grunn til et kritisk blikk på om dette er det mest virkningsfulle man kan foreta seg, sier han.