Vil kreve millioner i erstatning

Familiene til ofrene etter Gulskogen-brannen kan få en solid oppreisning etter at sju polske menn omkom i brannen i fjor.

Brann Gulskogen

Sju polske menn døde i brannen i dette huset på Gulskogen i fjor.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

De etterlatte vil kreve flere millioner kroner i erstatning.

Rundt 25 personer kan få oppreisning etter brannen, som fant sted i november i fjor.

Les: Dødsbrann i Drammen

Les: Fylkeskommunen beklager

Får økonomiske konsekvenser

Bistandsadvokat Caroline Heien Berg sier de etterlatte har det vanskelig.

- Dette er svært vanskelig for dem, men de ser det som positivt at saken kom for retten. Det at de kjenner tiltalte gjør ikke saken noe bedre, sier Heien Berg.

Les: Sju er trolig omkommet

Kom seg aldri ut

30. november starter rettssaken i Drammen tingrett etter den tragiske brannen for ett år siden. Sju polske menn klarte aldri å komme seg ut av det brennende trehuset. En ble hardt skadd. Det er familiene til disse åtte som nå krever erstatning.

- Med hensyn til oppreisningskravet kan det være snakk om mellom 50.000 - 100.000 kroner for hver av de etterlatte. Det kan komme opp i 25 etterlatte, så vi snakker her om flere millioner kroner, forklarer Heien Berg.

Les: Trolig verste brann på over 20 år

Les: - Flere kunne vært reddet

Mistet forsørger

En polsk mann i 50-årene står tiltalt for uaktsom mordbrann. Han var blant de 15 som klarte å redde seg ut i tide den kalde novembernatten. Blir han dømt vil de etterlatte i tillegg til oppreisning kreve forsørgertapserstatning. Da er det snakk om flere hundretusenkroner for hver etterlatte.

Penger kan likevel ikke bringe dem tilbake, men penger kan sørge for at de etterlatte får beholde husene sine, og slipper å flytte.

Brann på Gulskogen

Familiene til de etterlatte i Gulskogen-brannen kan få millioner i oppreisning.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Det vil jo bli tatt stilling til om man skal kreve forsørgertaperstatning, i og med at de har mistet ektefeller og fedre som var hovedforsørger for familiene. Jeg antar at sannsynligheten for at de får gjennom sine krav er stor, sier familienes bistandsadvokat.

De omkomne polakkene kom fra landsbygda i Polen. Der er det normalt mannen som er forsørgeren i en familie.

- Når mannen blir borte får det store konsekvenser for de gjenværende.