Hopp til innhold

Vil gi arv til Benjamins drapsmann

- Respektløst ovenfor familie og venner, sier Benjamins venn.

Ole Nicolai Kvisler i rettssalen

Ole Nicolai Kvisler i rettssalen. Bilder fra åstedet henger i bakgrunnen.

Foto: Richardsen, Tor, Tor Richardsen / SCANPIX

26. januar 2001 ble 15 år gamle Benjamin Hermansen knivdrept på Holmlia i Oslo. Ole Nicolai Kvisler ble dømt til 17 år i fengsel for det rasistisk motiverte drapet.

Alt om drapet på Benjamin Hermansen

Nå vil motstandsmann og høyesterettsadvokat Erik Gjems-Onstad vil gi 250.000 kroner til Kvisler, skriver TV 2 .

Dannyboy

Dannyboy fra Holmlia var en god venn av Benjamin.

Foto: Sandra Mei Ling Noer

- De burde arresteres

En av Benjamins beste venner, Holmlia-rapperen Dannyboy, er sjokkert over nyheten.

- Dette er et farlig symbol for andre rasister, at Kvisler nå får belønning for å ha drept Benjamin. Dette er respektløst ovenfor venner og familien hans, og også ovenfor ham selv, sier han til NRK Østlandssendingen.

Dannyboy, som var med å spille inn en minne-CD for Benjamin like etter drapet , fortviler over at det i det hele tatt er lov å tildele penger til drapsmannen.

- Dette burde vært ulovlig. De som vil gi penger til Benjamins drapsmann burde arresteres, akkurat som de som sender penger til terroristorganisasjoner.

- Arbeider mot innvandring

Drapet på Benjamin Hermansen utløste en rekke markeringer mot rasisme i Norge. I Oslo gikk 40.000 personer i fakkeltog for å ta avstand fra rasismen i en av de største massemønstringene i landet etter krigen.

Men det er altså ikke alle som deler denne holdningen. Ifølge TV 2 vil flere personer som arbeider mot innvandring motta betydelige pengesummer i tiden framover.

Bekrefter opprettelse av testamenter

Erik Gjems-Onstad

Erik Gjems-Onstad sitter i komitéen som fordeler pengene.

Foto: Birgitte W. Ingebretsen / NRK

Motstandsmann og høyesterettsadvokat Erik Gjems-Onstad er et av fire medlemmer i en komite som skal fordele arven etter Oslo-kvinnen Clara Weltzin, som døde i fjor.

Hun etterlot seg ingen arvinger, men skrev i sitt testament at arven skal gå til personer som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge.

- Jeg kan bekrefte at jeg har opprettet testamenter, og jeg vet at det har forekommet midler til folk som arbeider mot innvandring, sier Gjems-Onstad.

Pengene stammer fra salget av Weltzins leilighet, som ifølge testamentet skulle selges til en til norskfødt, født av norske foreldre. Salget innbrakte 2,7 millioner kroner.

- Jeg blir dårlig i kroppen

Ole Nicolai Kvisler var en av de tre som ble dømt i forbindelse med det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo i 2001.

Benjamins mor, Marit Hermansen reagerer også med sjokk på at en av sønnens drapsmenn nå vil motta en kvart million kroner.

- Jeg blir dårlig i kroppen min av å vite at en av dem som drepte Benjamin, får store penger for det han gjorde, sier hun til TV 2.

50.000 til Tore Tvedt

Kvisler er ikke den eneste kjente personen som skal motta penger fra arven.

Den profilerte jødehateren og nazisympatisøren Tore Tvedt skal få 50.000 kroner fra arven etter Weltzin, mens den politiske organisasjonen NorgesPatriotene og lederen Øyvind Heian får til sammen 500.000 kroner.

Heian er tidligere dømt for å ha drapstruet justisminister Knut Storberget (Ap).