Hopp til innhold

Uværet treffer kysten ved Oslofjorden

Mange steder knekker trær og en rekke båter har slitt seg rundt Oslofjorden. Hovedredningssentralen oppfordrer alle til å holde seg på land.

Tre tatt av vinden

På gamle E18 ved Hærland i Indre Østfold har et tre blåst over veien og truffet en bil.

Foto: Freddie Larsen

– Om det ikke står om livet bør folk holde seg på land, sier vakthavende redningsleder hos Hovedredningssentralen, Eirik Walle.

Uværet har truffet kysten av Østfold og Vestfold med kraft nå i ettermiddag. Det er skader mange steder i begge fylker, og mange båter har slitt seg, og flere toglinjer er stengt.

– Nå flyter det løse båter i hele Oslofjorden. Folk bør sikre alt av kajakker, joller, båter og andre løse gjenstander, sier Walle.

Brygge i Saltnes i sterk vind

Vinden tar godt tak i en brygge ved Saltnes i Østfold. Det meldes om mange skader som følge av trefall og båter som har slitt seg.

Foto: Eli Halvorsen / NRK

– Det er mye vind i kastene og kraftig sjø, sier skipper på redningsskøyta Elias, Sturla Laupstad. Redningsskøyta måtte fredag ettermiddag rykke ut til noen vrakrester mellom Sletter og Rauer, men ingen personer ble funnet i vannet.

På Oslo lufthavn har det blåst av plater fra vakttårnet som har truffet en bil. Det gjør at alle nå må parkere bilene sine i parkeringshusene. Det har også blåst av takplater fra flere adresser i Oslo.

Et stort stillas er i ferd med å rase i Oslo

Color Line værfast på havet

Color Lines hurtigferge Superspeed 2 lå fire timer på været nord for Hirtshals på overfarten fra Larvik i påvente av forsvarlige forhold for å gå til kai i Danmark.

– Uværet i danmark varte lenger enn vi trodde. Men dette har vi trening i å håndtere, og det er ikke er noe dramatikk i det, sier kommunikasjonssjef i Color Line, Helge Otto Mathisen.

Vesterelva i flom

Vesterelva i Fredrikstad har gått over sine bredder etter uværet.

Foto: Derek Bateman/NRK

Ferga har klart å gå til havn klokka 16.15.

Fjordline opplyser at ettermiddagsavgangen mellom Sandefjord og Strömstad blir innstilt. Også Bastø Fosen innstiller en del avganger mellom Moss og Horten som følge av sterk vind, men to ferger er i drift.

Ved Tønsberg har mange båter har drevet langt ut i havgapet.

Toglinjer stengt

Begge linjer på Østfoldbanen, Gjøvikbanen og Kongsvingerbanen er stengt på grunn av vind og trær som har falt over skinnene.

På svenskekysten er nå Uddevalla-broen på E6 stengt som følge av sterk vind med vindkast opp i 30 m/sekund. Det er strømbrudd i store deler av Bohuslän.

Det er også strømbrudd på hele Hvaler og deler av Kråkerøy i Fredrikstad, ifølge Fredriksstad Blad.

Syklist truffet av tre

Trampoline

Politiet oppfordrer alle om å sikre alle løse gjenstander, som trampoliner og andre ting som vinden lett kan ta tak i. Denne trampolinen fløy av gårde i Fredrikstad.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

I Mysen har et fallende tre truffet en syklist, som har pådratt seg noe skader.

Politiet i Sarpsborg advarer om at takplater blåser av bygninger.

I Vestfold har deler av et tak blåst av en restaurant i Sandefjord. Politiet ber folk være oppmerksomme på at løse deler kan falle fra taket. Brannvesenet er på vei til stedet.

Restauranttak tatt av vinden

Deler av taket på en restaurant i Sandefjord ble tatt av vinden.

Foto: Karoline Stangenes

Sør-Øst politidistrikt har fått flere meldinger i løpet av dagen om trær som har falt over veien og båter som har slitt seg fra fortøyningen.

Meldingene har kommet inne fra hele distriktet, men pågangen har vært størst i Vestfold.

Operasjonsleder Marianne Mørk sier båteierne må ta ansvar å sikre båtene sine slik at de ikke blir skadet, eller skader andre båter.

Flytter seg nordover

Uværet har i løpet av dagen flyttet seg fra Danmark og nordover langs svenskekysten før det traff kysten rundt Oslofjorden.

Statsmeteorolog Hanne Beate Skattør sier at været har dempet seg noe i forhold til det opprinnelig varselet, men at det fortsatt er grunn til å være aktsom.

Fra i natt og ut over lørdag kommer været til Trøndelag og Nordland, og da er det meldt mye regn opp til Ofoten og kraftig vind. Det kan bli vindkast opp til over 30 m/sek og blåse liten storm på kysten av Nordland i morgen.

Vind og regn

Meteorologene varsler at det vil komme mye nedbør, i tillegg til vind med storm i kastene. Det gjelder for hele landet fra Nordland og sørover.

Laster Twitter-innhold

Vinden skal altså øke lenger nord i landet natt til lørdag og utover lørdagen, med sterke vindkast på utsatte steder.

Laster Twitter-innhold