Hopp til innhold

Utleverte seg på TV, nå har serien vunnet Tabu-prisen

Kira Helene Andersen fra Sarpsborg var en av åtte unge mennesker med psykiske problemer som var med i NRK-serien «Jeg mot meg» i vår. Nå har serien vunnet Tabu-prisen til Rådet for psykisk helse.

Kira Helene Andersen

Det går bedre med Kira i dag enn det gjorde da serien ble spilt inn.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Kult! Det er veldig kult. Jeg hadde ikke trodd det kom til å bli så stort i det hele tatt. Absolutt ikke.

Kira Helene Andersen er storfornøyd med at NRK-serien «Jeg mot meg», som gikk på TV våren 2016, tildeles Tabu-prisen.

Den deles ut av Rådet for psykisk helse, og tildeles «personer, organisasjoner og virksomheter som gjennom ord og handling gjør en innsats for å bygge ned fordommer om psykisk helse, bryte tabuer, fremme inkludering, omtanke og åpenhet om psykisk helse».

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier «Jeg mot meg» får årets pris fordi skaperne har gjort en fantastisk innsats for å sette psykisk helse på dagsorden.

– Ungdommene og Peder Kjøs (psykologen som hjelper ungdommene i serien, journ.anm.) har vist oss at det å slite med psykiske plager, det lønner seg å dele. Gjennom deling og å jobbe med det man sliter med, har man mye større muligheter til å få det bedre.

Jeg mot meg - gruppeterapi

Gruppesamtale i «Jeg mot meg». Serien har inspirert flere, og nå berømmes deltakerne og programskaperne.

Foto: Andris Søndrol Visdal

En av de åtte som delte sitt liv i serien er Kira Helene Andersen fra Sarpsborg, nå boende i Fredrikstad. Kira har ME og i serien kunne man se hvordan hun jobbet med å akseptere sykdommen og seg selv.

– Det kan hende at jeg tenker at jeg ikke har oppnådd like mye som andre på min alder, men jeg i hvert fall si at jeg har fått en heders- og ærespris, det er kult, sier Andersen til NRK.

– Åpenhet har aller flest gevinster

Tove Gundersen, Rådet for psykisk helse

– Psykiske lidelser er på mange måter de unges lidelser, for de aller fleste som får en psykisk lidelse får det før de er 25 år, sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Foto: Erik M. Sundt

​ – Vi har erfart at åpenhet har aller flest gevinster. Mye av det ungdom sliter med er vanskelig å sette ord på. Det å se at andre ungdommer gjør dette, det har en smitteeffekt. Ungdom identifiserer seg mye lettere med andre på samme alder som kanskje sliter med noe av det samme, mener Gundersen.

Serien har vært mye omtalt, og har også inspirert andre til handling.

– Jeg har fått veldig mange meldinger fra fremmede, som takker meg for at jeg ble med i serien. De sier det har hjulpet dem veldig mye, det har gitt meg enormt mye etterpå, forteller Andersen.

Det går mye bedre med Sarpsborg-jenta i dag enn det gjorde da serien ble spilt inn og gikk på TV.

– Det siste halvåret har vært litt turbulent, jeg har falt ned i en liten depresjon og hatt en del angst. Men jeg har det mye bedre når det kommer til ME og det å være åpen.

«Nå tør også jeg!»

For Andersen har det ikke vært en belastning å fortelle sin historie til hele Norge.

Kira Helene Andersen

– Det går bedre med oss alle, så vidt jeg vet, sier Kira Helene om de åtte som var med i TV-serien. – Vi har en gruppechat på Facebook der vi snakker sammen ny og ne.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Psykisk helse har blitt et tema som begynner å bety veldig mye. Jeg kunne gjerne fortsatt å ha en stemme for det videre, det er noe jeg brenner for. Det er viktig.

Å stå frem foran mange mennesker er likevel ikke noe for alle.

– For noen kan åpenheten også ha en pris. Noen vil oppleve at nok er nok, det kan bli for mye oppmerksomhet, og det kan også bli oppmerksomhet som ikke er så ålreit. Men for dem som har gode erfaringer med å være åpne og dele, så anbefaler vi at de fortsetter med det, sier Gundersen.

Generalsekretæren i Rådet for psykisk helse mener det er gledelig at NRK-serien kan inspirere andre til tiltak.

– Veldig gledelig. Psykiske lidelser er på mange måter de unges lidelser, for de aller fleste som får en psykisk lidelse får det før de er 25 år. Jo tidligere man ber om hjelp, jo bedre blir oftere resultatene. Så vi jubler over all respons som denne TV-serien har gitt. Mange unge mennesker har tatt kontakt, og sier "Nå tør også jeg".