US Navy testet norsk rakett

For aller første gang har US Navy testet en norsk rakett.

Prøveskyting NSM

Det er første gang US Navy prøveskyter Naval Strike Missile.

Foto: US Navy

Gårsdagens demonstrasjon av den norskutviklede sjømålsraketten Naval Strike Missile for den amerikanske marinen betegnes som svært vellykket.

Hensikten var å demonstrere hvordan NSM kan brukes fra den amerikanske marinens nyeste skipsklasse Littoral combat Ship, mindre fartøyer som skal operere i kystnære farvann. Dette er første gang denne skipsklassen har avfyrt et langtrekkende anti-skip missil, og det er også første gang US Navy tester Naval Strike Missile.

Missilet fulgte en forhåndsplanlagt bane mot et skip på 100 nautiske mils avstand. Ved ankomst fant missilet målet og traff nøyaktig det punktet som var utpekt på forhånd.

Les også:

Viktig demonstrasjon

Ifølge Kongsberg Gruppen var testen vellykket og alle målsettingene for testen ble oppnådd.

I en pressemelding skriver KONGSBERG at testen ga US Navy innsikt i NSMs unike kapasiteter innen målretting, rekkevidde og overlevelsesevne.

For litt siden ble NSM skutt fra en norsk Fridtjof Nansen klasse fregatt under flåteøvelsen “Rim of the Pacific 2014”, og for noen dager siden skrev NRK om at Kongsberg Gruppen har inngått kontrakt med den amerikanske marinen om prøveskyting av den norskproduserte raketten.

Forsvaret avfyrer for første gang en Naval Strike Missile (NSM) med skarpt stridshode fra et marinefartøy.

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie sier dette er en veldig stor mulighet for Kongsberg Gruppen, og at det amerikanske markedet er viktig for konsernet,

– Vi er svært fornøyde med at US Navy evaluerer NSM-missilet. Denne kontrakten innebærer ingen forpliktelser utover demonstrasjonen. Missilet er i serieproduksjon for Norge og Polen, og denne testen gir US Navy muligheten til å studere missilet nærmere i et realistisk scenario, sier Pål Bratlie, Executive Vice president, Kongsberg Defence Systems.