Tre tog passerte etter at siloen kollapset

NSB bekrefter at togene kjørte forbi kornsiloen etter at den hadde begynt å lekke.

Kornsiloen i Vestby

600 tonn mathvete rant ut og noe av det dekker togskinnene.

Foto: Erik Engen

Kornsiloen i Vestby sprakk og kollapset ved 7.30-tiden onsdag morgen. I tillegg er det sprekker i tre andre kornsiloer. En av siloene nødtømmes onsdag ved 12-tiden.

– Hadde klarsignal

Erik Lødding, NSB

Erik Lødding, NSB.

To tog i retning Oslo og ett tog fra Oslo mot Halden ble sluppet forbi ulykkesområdet ved kornsiloen i Vestby etter at den kollapset, bekrefter pressevakt Erik Lødding i NSB.

Like etter ble togsporet stengt for trafikk i begge retninger.

– Togene hadde klarsignal fra Jernbaneverket til å kjøre forbi stedet, sier Erik Lødding, pressevakt i NSB.

Pressekontakten i Jernbaneverket forteller at da siloen hadde startet å gå lekk, hadde de ett tog som var på vei gjennom Vestby stasjon.

Anså det som trygt

– Det toget kjørte vi gjennom. I tillegg hadde vi to tog som var på vei til Oslo, på vei inn mot stasjonen, og vi tok en vurdering på det og anså det for å være trygt å kjøre de to togene gjennom. På det tidspunktet var det nesten ikke noe korn som hadde kommet ned i sporet i det hele tatt, og vi kjørte da selvfølgelig i det sporet som lå lengst unna siloen og der er det ikke noe korn nå heller, sier Ragnhild Aagesen, pressekontakt i Jernbaneverket.

– Men regnet dere ikke med at siloen kunne kollapse, noe den jo gjorde?

– Vi tok en vurdering på det, og på det tidspunktet ble det ansett som trygt å kjøre tog. Vi har hele tiden forholdt oss til det politiet har gitt oss beskjed om. Så fort de ba oss stenge, så stengte vi sporet, sier Ragnhild Aagenesen i Jernbaneverket.

På pressekonferansen onsdag formiddag hadde politiet imidlertid bare hørt om at ett tog passerte etter at kornsiloen revnet.

Politiet stengte togtrafikken

Pål Bjelland, politiet i Follo

Paal Bjelland, Follo-politiet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Paal Bjelland i Follo-politiet utdyper onsdag ettermiddag til NRK at etter at politiet fikk melding om skade på kornsiloen ved 07.30-tiden, ble det varslet til togledersentralen i Oslo for å stanse togtrafikken.

– I utgangspunktet bare på ett spor der det var kommet korn. Så ble det tatt en ny vurdering da vi og brannvesenet kom til stedet. Det viste seg da at det var en kornsilo som var kollapset, og at ca 400 tonn korn hadde rent ut fra denne siloen, og mye av kornet var kommet ned i jernbanesporet, sier Paal Bjelland, innsatsleder i Follo politidistrikt.

Politiet vil starte etterforsking for å finne ut hva som har skjedd med kornsiloene. Da de kom til togstasjonen i Vestby var de redd for at mennesker kunne bli skadet.

– Vi ønsket å stanse all togdrift av frykt for at det kunne bli ytterligere skade på kornsiloene. Vi ser på dette som en alvorlig hendelse med fare for personskade, sier Paal Bjelland.

Togpassasjerer i kø

Østfoldbanen ble stengt i begge retninger onsdag morgen. Det fikk store konsekvenser for reisende på Østfoldbanen i morgenrushet.

– Det blir innstillinger og vi setter opp alternativ transport. Det vil ta litt tid fordi vi må skaffe busser nå på sparket. Kundene våre må dessverre belage seg på forsinkelser fram til vi får til et alternativt opplegg, sa pressetalsmann i NSB, Erik Lødding ved 8-tiden onsdag morgen.

Østfoldbanen er fortsatt stengt i begge retninger.

Folk venter på toget, Moss. Lysere

På Moss stasjon ventet dagpendlere forgjeves på toget onsdag morgen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK