Trapper opp kampen mot dopselgerne

Beboere på Grønland og nedre Grünerløkka har fortvilt over det åpenlyse narkotikasalget i nærmiljøet sitt. Nå trapper politiet opp kampen mot dopselgerne.

Beboeraksjon på Grønland og nederst på Grünerløkka

Tirsdag samlet flere beboere på Grønland og nedre Grünerløkka seg for å aksjonere mot dopsalget, som de mener bare blir verre og verre i området. Leder for aksjonen, Birgitte Johansen (til venstre), gir informasjon til noen av de som har møtt opp.

Foto: Nadir Alam/ NRK

Kåre Stølen

Stasjonssjef ved Grønland politistasjon Kåre Stølen.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– I går hadde vi en liten aksjon der borte på Grünerløkka, og der pågrep vi til sammen seks personer, sier stasjonssjef ved Grønland politistasjon Kåre Stølen.

– Forrige tirsdag var vi også der og pågrep fire personer, og tre av dem er allerede på vei ut av Norge. Alle disse ti er asylsøkere, de skal ikke være i Norge. Nå kjører vi straffesaken ferdig, så blir det opprettet sak i samarbeid med politiets utlendingsenhet og UDI, sier Stølen.

Førti nye stillinger fra 1. juli

Politiet har tidligere lovet mer politi i gatene når terrorrettssaken er over, og i følge Stølen holder de det løftet.

– Nå er rettssaken ferdig og fra mandag begynner vi å tilsette folk der borte. Vi fikk over førti stillinger over statsbudsjettet fra 1. juli, og de skal jobbe opp mot rusmiljøene. Dette er en langsiktig og helhetlig plan etter mal fra fem storbyer i Europa. Nå er det ett år siden vi startet i dag, og i løpet av den perioden har vi bortvist nærmere 11 000 personer, sier Stølen.

Har narkosalg i bakgården

Området rundt Grønland og nedre del av Grünerløkka har lenge vært et belastet område for kjøp og salg av hasj. På grunn av gravearbeid ved Akerselva, har mange selgere trukket opp fra veien langs elva og inn i boligområdene rundt.

I forrige uke fortalte NRK Østlandssendingen om beboere i området som selv kjøpte overvåkningskameraer for å få slutt på salget i sin egen bakgård.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Narkotikasalg på Grønland i Oslo

Selv om det går kjapt, er det lett å få med seg at selges og kjøpes dop i området, her på Grønland tidligere i juni.

Foto: Fredrik Buer/NRK

– Det skal ikke være sånn. Det skal være gode boforhold og oppvekstvilkår for barn og unge, i disse områdene som alle andre steder i byen, sier Stølen.

Og han mener flere enn selgerne må ta skylda.

– Hadde det ikke vært noen kjøpere, så hadde det ikke vært noen selgere. Det er hvermannsen som kjøper der borte, og det er en stor skam at de ikke tar mer hensyn til folks boforhold, sier Stølen.

Beboere aksjonerte

Det er folk som bor på Grønland og nedre del av Grünerløkka enige med politimesteren i.

Tirsdag kveld tok aksjonister på seg gule vester, og gikk ut i gatene for å snakke med folk om problemet. Ett av budskapene var ”Ikke kjøp dopet ditt her!”. Men leder for aksjonen, Birgitte Johansen, skulle gjerne sett at politiet gjorde mer.

Inghild Thornes

Inghild Thornes.

Foto: Nadir Alam/ NRK

– Vi aksjonerer først og fremst for å markere vår misnøye med politi og bydelen. Vi føler at de ikke gjør nok med problemet med narkotikasalg i vårt nærmiljø, sier Birgitte Johansen, som er leder for aksjonen.

– Vi bor rett i nærheten og ser utrolig mye av dette hver dag, sier Inghild Thornes som var med på aksjonen.

– Vi ser at de langer, vi ser at de står her, de kommer fra alle hjørner. Vi har bodd her i to år og det blir bare verre og verre, sier Thornes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Birgitte Johansen

Selv om det skal komme mer politi i gatene, er Birgitte Johansen redd for at innsatsen fra politiet ikke er nok.

Foto: Nadir Alam/ NRK

– Jeg tror ikke politiet kommer til å opprettholde presset over lang nok tid. Jeg håper det, og jeg håper og tror at det vil bli bedre her. Det jeg frykter er at de bare flytter seg til et annet område, og at det ikke blir en varig løsning for problemet i byen vår, sier Johansen.