Trapper ned livsfarlig søkearbeid etter turist

HOL (NRK): Røde Kors' letemannskap trapper ned søket etter den amerikanske turisten som falt i Hivjufossen i Hallingdal søndag kveld. Hovedredningssentralen opplyser at mannen er antatt omkommet.

Hivjufossen

Det er ikke første gang det skjer ulykker i Hivjufossen. I 2007 omkom en mann fra Nederland etter å ha falt i fossen.

Foto: Magne Holestøl

Det er vanskelige forhold for dem som søker etter den amerikanske turisten som falt i Hivjufossen i Hallingdal søndag kveld. Dette er årsaken til at søket etter mannen trappes ned i kveld og utover natten.

Lensmann Torstein Seim

Lensmann i Hol, Torstein Seim, sier det er svært vanskelige forhold for redningsmannskapene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det er stor vannføring fordi det er snøsmelting og at det har regnet mye de siste dagene. Det gjør at det egentlig er farlig å bevege seg ned i de bratte skrentene og juvet som er i området, sier lensmann i Hol, Torstein Seim, til NRK.

NTB melder mandag at Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at mannen er antatt omkommet.

Mandag kveld opplyser Jarle Hopperstad i Nordre Buskerud operasjonssentral at mannen fremdeles ikke er funnet. Han forteller at Røde Kors' letemannskap nå trapper ned søket til redusert styrke.

– Røde Kors har nå én styrke ute, og grunnet mye vannføring som gir vanskelige søkeforhold, vil de ikke søke aktivt gjennom natten, sier han.

I morgen tidlig vil det tas en ny vurdering på søket skal trappes opp igjen.

Tåke og regn

Lensmannen forteller til NRK på mandag formiddag at politiet og redningsmannskaper søker langs breddene og der de kommer til, for å finne den amerikanske turisten.

– Vi fortsetter søk på begge sider, og hvis det er mulig å komme til med mer søk i kulpene der fossefallet kommer ned så gjør vi forsøk på det. Men akkurat for øyeblikket så er det tett skodde og regnvær, så det er livsfarlig å bevege seg der, sier Seim.

– Bør holde avstand

Lensmannen har følgende råd til personer som eventuelt beveger seg i området ved Hivjufossen.

– Folk bør ta seg i vare. Vi ser jo nå, etter flere ulykker der oppe de siste årene, at de går altfor nære fossen. De går ut på berg og stein som er like i vannkanten og sklir. De blir gjerne kastet opp vann fra fossen, som gjør at det blir veldig glatt, sier Seim.

– De får heller ta bilder på god avstand. Det er livsfarlig å bevege seg helt inntil elvekanten på toppen av fossen, forklarer lensmannen.

Får hjelp av kriseteam

Reisefølget til den utenlandske turisten blir tatt vare på av kriseteam og har fått innkvartering i Hallingdal, opplyser operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt i dag.

Politiet fikk melding om hendelsen søndag klokken 18.45. Redningshelikopter, luftambulanse, dykkere, Norske Redningshunder, samt politi og brannvesen og har deltatt i redningsaksjonen, som er blitt beskrevet som krevende

– Han kan ha falt 20–30 meter før han landet. Det er ganske stor vannføring i fossen og elva nå fordi det har regnet en del i det siste, sa operasjonsleder hos politiet i Nordre Buskerud, Kai Gudbrandsen, til NRK søndag kveld.

Det har skjedd ulykker i Hivjufossen tidligere. I august 2007 falt en mann fra Nederland i fossen. Han ble senere funnet omkommet.