Tranby-saken: Kjent skyldig i drap

OSLO (NRK): Juryen i Borgarting lagmannsrett mener den 54 år gamle Tranby-kvinnen er skyldig i drapet på sin ektemann Per Gunnar Asheim.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

Per Gunnar Asheim ble funnet død i denne utbrente bilen på Tranby i Lier i påsken 2013.

Enken etter Per Gunnar Asheim er i lagmannsretten kjent skyldig i overlagt drap. Det ble klart da juryen i Borgarting lagmannsrett i ettermiddag kom med sin avgjørelse. De ti jurymedlemmene satt samlet i flere timer før de avsa sin kjennelse.

Det er foreløpig ikke tatt stilling til straffeutmålingen. Strafferammen i saken er 21 års fengsel, lovens strengeste straff.

– Jeg registrerer at juryen er enig med vår konklusjon og argumentasjon, sier statsadvokat Trude Elisabeth Sparre til NRK.

Anders Westeng og Hilde Marie Ims

Hilde Marie Ims og Anders Westeng er 54-åringens forsvarere.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Juryen har avgitt sitt svar. Som en profesjonell aktør i rettsvesenet så er jeg nødt til å legge kjennelsen til grunn og respektere den, sier kvinnens forsvarer, Hilde Marie Ims.

– Hvordan har din klient det nå?

– Jeg opplever henne knust og jeg tror også hun syntes det er uvirkelig.

– Utfordrende sak

– Det er alltid en viss spenning i forhold til hva juryen vil si. Vi vet ikke hvilke hensyn de vil vektlegge i bevisførselen, forklarer Sparre.

– Har det vært en vanskelig sak å legge frem, i og med at dere har manglet tekniske bevis?

Statsadvokat Trude Sparre

Trude Elisabeth Sparre sier det har vært utfordrende å legge saken frem for juryen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det er alltid en utfordring å legge frem en sak hvor det er mye etterforskning, det er mange bevis og det varer over lang tid. Da er det en utfordring å pedagogisk få lagt det frem for en jury.

– Kanskje ikke ferdig

Forsvarerne sier de har lagt ned mye arbeid i saken, men sier de må lese dommen før de vurderer en anke.

– Saken er svært spesiell. Det har vært en lang og utmattende prosess. Kanskje er den heller ikke ferdig, vi får se, sier Ims.

– Men dere har ingen ankemulighet på skyldspørsmålet?

– Man kan ikke anke over skyldspørsmålet som sådan. Nå får vi lese dommen som kommer. Det er ankemuligheter eventuelt på saksbehandlingsfeil. Vi får se, forklarer Ims.

Sparre forteller at saken enda ikke er helt ferdig.

– Nå vil være to dager med vitneførsel som vil gå på straffeutmålingen knyttet opp mot familievoldsdelen og også bistandsadvokatenes erstatningskrav, sier Sparre.

Frikjent i tingretten

Den tidligere Frontline-direktøren ble funnet død i en utbrent bil på en parkeringsplass i Lier i Buskerud påsken 2013. Enken har sittet i varetekt siden da.

Hun ble først frikjent for overlagt drap med knappest mulig margin i Drammen tingrett i mars i år, men påtalemyndigheten anket dommen inn for lagmannsretten der hovedforhandlingen startet i midten av oktober.