Hopp til innhold

Tommelen opp for kloakk-kino

Et kinosenter i de gamle kloakkhallene under Akershus Festning er et skritt nærmere virkelighet etter grønt lys fra kommunen. Men noen som kan drive kinoen er ennå ikke på plass.

– I denne hovedhallen er volumet 3000 kvadratmeter. I den nederst delen er det 23 meter fra gulv til tak. Her vil det være plass til mye forskjellig, sier daglig leder Bente Bøhler i Festningen Eiendom.

Hun står i betongbassenget bak festningsmuren i Kongens gate, som frem til 1979 var full av Oslos kloakk.

Om tre år håper Bøhler det som fortsatt er en umiskjennelig eim av møkk, er byttet ut med lukten av popcorn.

1,5 millioner besøkende

Bente Bøhler

Bente Bøhler, daglig leder i Festningen Eiendom A/S.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi tror dette blir et fantastisk anlegg. Her kan vi bygge 12 saler og 1.500 seter. Et slikt anlegg kan trekke 1,5 millioner mennesker hvert eneste år, sier Bøhler.

Festningen Kino skulle egentlig stått ferdig, men er forsinket fordi Riksantikvaren og Statens Vegvesen har hatt alvorlige motforestillinger.

Riksantikvaren var redd for at kulturminneverdiene, som Akershus festning representerer, skulle bli truet, mens Vegvesenet fryktet at kinoen skulle rase ned i Operatunnelen.

Nå er problemene løst, og plan- og bygningsetaten anbefaler prosjektet.

Det ligger nå på byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksens bord, og han er positiv.

– I Kvadraturen har det i mange år vært litt folketomt, så vi er veldig positive til flere aktiviteter. Får vi en kino, vil flere mennesker oppsøke området og skape mer liv, sier Fredriksen.

Ingen til å drive kinoen

Men før en kino ser dagens lys, må Festningen Eiendom finne noen som kan drive kinosenteret. SF Kino var involvert fram til i fjor vår, men brøt samarbeidet fordi prosjektet tok lang tid og endret seg underveis.

Nå vil Bente Bøhler ha en endelig, godkjent plan før hun går aktivt ut i markedet på nytt.

– Vi har vært i flere samtaler. Nå holder vi på med en omreguleringsprosess som er viktig å fullføre, slik at vi ikke gjør det samme feilen igjen, understreker Bøhler.

Betongbasseng Akershus Festning

HAR SATT SINE SPOR: Selv om betongbassenget har vært tomt for kloakk siden 1979, sitter fortsatt lukten i veggene.

Foto: Olav Juven / NRK