Hopp til innhold

- Svensk kinosalg kan presse opp prisen på Oslo Kino

Mediekjempen Bonnier skal selge kinokjeden SF Kino. Kinosalget kan gi en nordisk kinokjempe og budkrig på Norges største kinokjede, Oslo Kino.

Festningen kino

SF Kino vant kampen om den attraktive tomten ved Akershus festning. Kinoen skal åpne rundt årsskiftet 2013/2014, og skal huse nærmere 1800 personer.

Foto: Festningen Eiendom as og SF Kino

Flere medier, blant annet Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Kampanje og Dagens Næringsliv, melder at svenske SF kino er lagt ut til salgs.

Årsaken til salget skal være at SF Kinos eiere, svenske Bonnier, må hente inn kapital for å bote på fiaskoinvesteringer i USA.

Bonnier kjøpte to amerikanske magasinselskaper i 2007. Ifølge Dagens Industri (som også er eid av Bonnier) har investeringene vært katastrofale, og SF Kino blir solgt for å dekke inn de finansielle tapene.

Prislappen på SF Kino skal være tre milliarder svenske kroner, ifølge Resumé.

Presser opp prisen

SF Kino har vært spådd som en av de heteste kandidatene til å kjøpe Norges største kinoselskap, Oslo Kino, som byrådet fikk fullmakt til å selge i juni.

Hvis SF Kino blir solgt til et stort selskap, vil det kunne gjøre det norske kinoselskapet mer attraktivt. Kamsvåg mener flere investeringsselskaper nå ønsker å lage en nordisk kinogigant. Da er Oslo Kino en viktig brikke i puslespillet.

– Det ser ut til at investeringsselskapet Ratos vil lage én stor, nordisk kinokjede. De er ute etter en nordisk konsolidering med finske, svenske og danske kinoer. Da sier det seg selv at de også er interesserte i det norske kinomarkedet. Det samme skjedde på det amerikanske kinomarkedet for ti-femten år siden, sier Kamsvåg, redaktør i Cinema.

Les også: Olav Thon vil kjøpe Oslo kino

Colosseum kino i Oslo

Både norske Thon, danske Nordisk Film og svenske SF Kino har meldt sin interesse for Oslo Kino. Nå har Oslo kommune leid inn

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Investeringsselskapene tar over

Det svenske investeringsselskapet Ratos kjøpte i fjor det finske kinoselskapet Finnkino. Samtidig ble tyske CinemaxX kjøpt av Vue Entertainment som eies av det private britiske investeringsselskapet Doughty Hanson & Co.

CinemaxX er det største kinoselskapet i Tyskland og det nest største i Danmark.

Det viser at det kan bli budkrig mellom investeringsselskapene. Både Ratos og Doughty Hanson & Co anser Norden som et meget interessant kinomarked, mener Kamsvåg.

– Investeringsfirmaene ser på hele Norden som ett marked. Hvis et investeringsselskap ender opp med å kjøpe SF kino kan det bidra til å presse prisen oppover på Oslo Kino og Bergen Kino.

I Bergen vurderer kommunen et salg av 49 prosent av aksjene i Bergen kino. Denne aksjeposten vil også være aktuelt for et eventuelt nordisk storselskap, mener Kamsvåg.

– De som kjøpte CinemaxX har uttalt at de har planer om kinodrift i hele Nord-Europa. Da kommer de mest sannsynlig til å by på Oslo og Bergen også, mener Kamsvåg.

Geir Kamsvåg, redaktør i Cinema

Vi er vitne til store strukturendringer i den nordiske kinobransjen, mener Geir Kamsvåg, redaktør i filmtidsskriftet Cinema.

Foto: privat

Penger å hente

Cinema-redaktøren tror det nordiske kinomarkedet kan være svært lukrativt for et større selskap.

– En kinogigant får stordriftsfordeler, blant annet med tanke på markedsavdelinger og distribusjon. Her kan det være stor gevinst for et selskap som går inn med mye kapital. Vi er vitne til en sterk strukturendring i kinobransjen nå.

Redaktøren tror publikum vil få et bedre filmtilbud med en større privat eier.

– Sannsynligvis vil det bli et bedre tilbud. For moro skyld telte jeg opp forrige ukers kinotitler i de skandinaviske storbyene. Det er femti prosent flere titler i Stockholm og København enn det er i Oslo. Til tross for at Stockholm og København har private eiere, mens Oslo Kino er kommunalt.

Les også: Samlet filmmiljø imot kinosalg

Mer komplisert

Kjetil Lismoen, redaktør i filmtidsskriftet Rushprint, synes det er vanskelig å se hvem som kan være den åpenbare kjøperen av Oslo Kino. Og et eventuelt salg av den svenske kinogiganten SF Kino gjør bildet enda mer komplisert.

– Dette gjør det enda mer komplisert å spå hva som vil skje med Oslo Kino. Det har ligget i kortene at SF kino var en av de mest aktuelle kjøperne av Oslo Kino.

Lismoen tror også det kan være flere selskap som er interessert i Norges største kinokjede.

– Nordisk Film har hele tiden vært en aktuell kandidat. De er veldig dominerende i Danmark. Det har også vært spekulasjoner om en mulig nordisk konsolidering der finske Finnkino, svenske SF og danske Nordisk Film inngår, sier han.

Les også: Det blir storkino i kloakkhallene


– Bare spekulasjoner

Ivar Halstvedt, administrerende direktør i SF Kino i Norge, sier at han ikke kjenner til at SF Kino skal selges.

– Det er bare spekulasjoner. Vi kjenner ikke til noen konkrete planer rundt et salg av SF, og dette er heller ikke bekreftet av Bonnier, sier Halstvedt til NRK.no.

Anne Siri Koksrud, byrådssekretær for kultur og næring i Oslo kommune, har hørt om salgsryktene.

– Vi har hørt ryktene om at SF kino skal selges. Et slikt salg vil ikke få noen direkte innvirkning på prosessen rundt Oslo Kino.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke har fått fullmakt til å selge Oslo Kino, og kommunen har engasjert en megler for å ta prosessen videre.

– Oslo kommune har engasjert en megler som gjør en markedsvurdering av Oslo Kino og kinomarkedet. Det er usikkert hvor lang tid vurderingen vil ta, men som Bjercke tidligere har sagt vil vi bruke den tiden som trengs, sier Koksrud.

Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke (V), Oslos byråd for kultur og næring, har understreket at han vil ha en riktig kjøper og en riktig pris for Oslo Kino.

Foto: Olav Juven / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober