To menn i fengsel for hatvold

To menn er fengslet for rasistisk motivert vold, etter en slåsskamp i Oslo sentrum natt til onsdag.

Janne Stømner

Politiet etterforsker nå om voldsepisoden natt til onsdag var rasistisk motivert, sier stasjonssjef Janne Stømner.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Under voldsepisoden ble en mann med irakisk bakgrunn lettere skadet, og like etter ble to personer pågrepet av politiet. Den ene er i 50-årene, den andre i 30-årene.

De to er i ettermiddag varetektsfengslet av Oslo tingrett i henholdsvis tre og to uker. Mannen i 50-årene fikk i tillegg to ukers brev- og besøksforbud.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, og anket fengslingen på stedet, opplyser forsvareren hans under rettsmøtet, Victoria Marciuch.

Den siktede i 30-årene fikk også to ukers brev- og besøksforbud, og tok betenkningstid etter domsslutningen. Heller ikke han erkjenner straffskyld, opplyser hans møtende forsvarer, Martin Richardsen.

Rasistisk motiv

- De to mennene er siktet for legemsbeskadigelse, i tillegg er de siktet for at volden kan ha et rasistisk motiv, sier Janne Stømner, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, som etterforsker saken.

- Rasismemotivet er noe uklart for oss ennå, så det skal deler av etterforskningen bringe på det rene. Men bakgrunnen for siktelsen er ytringer som ble sagt i løpet av denne hendelsen.

Nynazistisk miljø

Ifølge nettstedet Vepsen skal mennene ha tilknytning til det nynazistiske miljøet.

Det kan ikke Janne Stømner bekrefte: – Vi har gjort noen funn som jeg ikke ønsker å gå inn på, av hensyn til etterforskningen. Men det kan tyde på at de kan være sympatisører opp mot det nynazistiske miljøet. Så langt har vi likevel ikke noe konkret informasjon om at de tilhører dette miljøet.

Offeret i saken er en 31 år gammel norsk statsborger av irakisk opprinnelse. Han fikk lettere skader, men er nå i god form.

Les også: Politiet i Oslo oppretter egen hatkrim-gruppe

Slått ned etter at han sa at han var homofil