Tatt med kabler i sekken

To personer er arrestert etter at de ble pågrepet med to bager fulle av kabler. Kablene stjal de fra skinnene på Østfoldbanen, som har stått i hele dag etter tyveriet.

Togtrøbbel
Foto: Nils Bjarne Foss / NRK

- To øst-europere ble pågrepet ved 13-tiden i dag bærende på to bager med kabler i, sier operasjonsleder Finn Belle ved Oslo politidistrikt.

Han vil ikke spekulere i om østeuropeerne skulle selge tyvegodset.

De to sitter nå i arresten på Grønland politistasjon.

- Tyvene har kappet av og stjålet kablene. Jeg har hørt om lignende tilfeller i utlandet hvor slike kabler blir stjålet og solgt som skrapmetall, sier vakthavende informasjonssjef i Jernbaneverket, Olav Nordli

Kan ha vært ute etter kobber

I Sverige har man i lang til vært plaget av tyverier av kabler som inneholder mye kobber. Prisen på kobber er rekordhøy, mye takket være stor etterspørsel fra blant andre Kina, skriver Fredriksstad Blad.

Tyveriet førte til at all togtrafikk på Østfoldbanen mellom Ski og Osloble stanset mandag morgen.

Togtrafikken vil trolig gå som normalt tidligst tirsdag morgen.

Les også: Flere tusen passasjerer har blitt rammet .

Det går nå regionaltog til Halden med redusert hastighet, noe som fører til en del forsinkelser også på den strekningen.

Tredje gang på en uke

Det er tredje gang på en uke at NSB har problemer med togtrafikken, og mandagens stans rammer tusenvis av mennesker.

I tillegg sliter NSB med å få tak i nok alternativ transport til kundene sine.

- Vi forstår at kundene våre er frustrerte etter stansen, og fordi vi ikke har klart å få satt opp nok busser og drosjer. Det er svært uheldig for vårt renomme, at det har vært tre avvik på en uke, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB mandag morgen, og peker på at det er ferieavvikling, også i buss-og drosjebransjen.

Jobber på spreng

Jernbaneverket håper togdriften vil gå som normalt tirsdag morgen.

- Vi har ingen sikre prognoser på når togene vil gå som normalt igjen. Vi jobber for fullt for å utbedre skadene, men vi kan ikke si sikkert at vi kommer til å være ferdig til tirsdag morgen, sier Nordli til NTB.